6. avgust 2009.6. avg 2009.

RANjENI MIŠARSKI ORAO

Za vreme prve okupacije Srbije od oktobra 1915. do oktobra 1918. godine, pripadnici austrougarske žandarmerije, ili “Šuckori“, kako ih je narod zvao (Schutz Corps), oštetili su spomenik Karađorđu i mišarskim junacima, na taj način što su ga gađali iz puške i pogodili tačno u grlo, tako da je godinama zjapila otovrena rupa. Stariji Mišarci su nam pričali ko je to i kako učinio, a posle završetka rata po tom predmetu se vodila i nekakva istraga.
Prilikom priprema za proslavu 150. godišnjice Prvog srpskog ustanka i boja na Mišaru, ovaj spomenik je takođe bio revitalizovan, uklonjena ograda od kovanog gvožđa, a “rana“ na grlu dvoglavog orla zalivena, tako da se danas ne poznaje. Možda je nije trebalo ni zalivati, kako bi i dalje svedočila potomcima o neljudskom odnosu prema spomenicima jednog naroda koji je samo branio svoju slobodu.
Posle ovog renoviranja, spomenik je dugo bio bez ikakve ograde verovatno po ugledu na narodnu skupštinu i stari kraljevski dvor, oko kojih su bile veoma lepe ograde, izrađene kvalitetno od kovanog gvožđa, pa su i one uklonjene, a čuli smo docnije da su ih neki visoki rukovodioci iz bivših republika upotrebili za ogradu svojih “skromnih“ kuća...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa