13. oktobar 2011.13. okt 2011.
POTPISANI UGOVORI O ZAKUPU DRŽAVNOG ZEMLjIŠTA

4 MILIONA EVRA ZA JABUKE

Od ponuđenih 279 hektara, putem javnog nadmetanja, zakupljeno 138 hektara zemljišta. srpska firma sa slovenačkim kapitalom “Ulo frut“, zakupila je 113 hektara na 20 godina za podizanje višegodišnjeg zasada jabuke. Ostali zakupi na period od jedne do tri godine
U šabačkoj Gradskoj upravi, prošlog petka, između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i pet zakupaca: tri poljoprivredna proizvođača i dve firme, potpisani su ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. Zakup je obavljen prema programu koji je prvi put sprovodio grad Šabac.
Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević istakao je važnu ulogu Grada u realizaciji posla. Prema njegovom mišljenju, voćarska proizvodnja u šabačkom kraju dobila je značajan podstrek i šansu za obimniji razvoj i plasman na domaća i inostrna tržišta. Kako je ocenio predstavnik Ministarstva poljoprivrede Zoran Knežević, direktor Uprave za zemljište, značajno je što na ovaj način poljoprivrednici povećavaju svoje posede i tako postaju konkurentniji, angažuje se dodatna radna snaga i povećava profit.
- Važno je i to što se novac od zakupa koristi za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta. Konkretno, 40 odsto novac od zakupa ostaje u lokalnoj samoupravi, koja može da konkuriše kod Ministarstva poljoprivrede i ostvari značajna sredstva za zaštitu i uređenje zemljišta, napomenuo je Knežević.
Po rečima jednog od zakupca, suvlasnika firme “Ulo frut“, Franca Rezara, planirana su ulaganja od 35.000 evra po hektaru zakupljenog zemljišta. Reč je o savremenoj sorti jabuka i proizvodnji modernom mehanizacijom koja, osim opreme visoke tehnologije, podrazumeva protivgradnu zaštitu i sistem za navodnjavanje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa