29. jul 2021.29. jul 2021.
Dvodecenijski jubilej
BILjANA KRSTIĆ I „BISTRIK“ PRED ŠAPČANIMA

Dvodecenijski jubilej

Etno spektakl u Šapcu. Dve decenije Bistrika. Spoj više muzičkih pravaca nastao u osvit novog veka. Ljubav prema etno muzici dar majke
Etno muzika je pravac koji u prethodnim godinama, možda i decenijama beleži značajan rast popularnosti na našem području. Zvuci ovakvog melosa mirišu na davna vremena i čini se najjasnije oslikavaju tradiciju koja pretočena u note dotiče dušu čak i kod onih koji verbalne segmente tradicije ne poznaju. Konkurencija i na etno sceni se uvećava, međutim prohujala desetleća jasno ukazuju da se sa vrha ne mogu maknuti Bilja Krstić i bend „Bistrik“ koji će uskoro radost velikog, važnog jubileja podeliti i sa Šapčanima.
-Neće to biti koncert etno muzike, već istinski etno spektakl benda jedinstvenog muzičkog izraza. Posetioci imaju priliku da osete srž ovog pravca u izvedbi jedne od najznačajnijih etno grupa na Balkanu. Koncert je omaž sjajnih decenija u kojima Bilja i njen bend stvaraju i nastavak predkoncertnih aktivnosti koje najavljuju tradicionalni Internacionalni šabački bluz i džez festival – istakao je Dragan Petrović iz „Bluz i džez udruženja“, jednog od koorganizatora koncerta.
Bogom dati umetnički talenat uveo je Biljanu Krstić u svet umetnosti. Oduvek materijalno neobezbeđen prostor poput magneta privlačio je rođenu Nišlijku i nije mogla odoleti. Ocene su govorile da se može razvijati u bilo kojem obrzazovnom pravcu, ali istinski izbor je pravila samo između pevanja, odnosno muzike i slikarstva. Nema dilemu da bi, da nije u muzici, svoj izraz pronalazila uz platno i štafelaj.
Otac je bio železničar, usađujući joj ljubav prema vozovima, zvuku pištaljke kao introu odlaska sa perona, figurativne i bukvalne, dok je zagrljaj muzike osetila pevajući sa majkom pesme njenog kraja. Kroz stihove najdražeg glasa detinjstva zainteresovala se za izvornu muziku i izvorne zapise prošlosti. Pre studija istraživanje je bilo strast koju koliko može realizuje u slobodno vreme iz dostupnih izvora, da bi preseljajem u prestonicu zakoračila u drugačiji pravac. Plovila je umešno tokovima rokenrola, popa, izgrađivala se kroz kultne bendove i hrabre iskorake u solo karijeri, o čemu ćemo više pisati u narednom broju.
Diploma Fakulteta muzičke umetnosti odvela je Biljanu Krstić na Radio Beograd, mesto muzičkog urednika, čime je dobila priliku da preslušavanjem bogate arhive renomirane medijske kuće oživi davnu, a opet nepresušnu strast ka izvornim zvucima. Uživajući u daru drugih, poželela je da osnuje svoju grupu koja će afirmisati onda još uvek pravac u povoju.
U osvit novog doba, kada su objedinjeni nova decenija, vek i milenijum, formirana je grupa „Bistrik“. Godine 2001. nastali su prve numere benda bez pretenzija da se visoko pozicionira na muzičkoj sceni, već da spoji sklonosti članova ka istom zvuku. Prolazile su godine, nosači zvuka su zabeležili šest albuma, slobodnog vremena bilo je sve manje. Ne samo da je „Bistrik“ zabeležio velike uspehe u regionu, već je zavredeo pozive sa svih kontinenata dokazujući da kombinacija izvornih zvukova mahom balkanskih naroda uz uplive drugih žanrova, može „opiti“ i daleke kulture od Belgije i Nemačke do Australije, Indonezije i Balija.
Svaka godina, koncert, gostovanje, kontakt sa poštovaocima, svaki uticaj koji je oblikovao Biljanin muzički opus, oslikan je kroz stvaralaštvo „Bistrika“ i spoj različitih tradicija učinio ih jedinstvenim i traženim. Pred Šapčanima će deo onoga zbog čega ih širom planete žele, predstaviti u letnjoj bašti kluba „Stelina“ u četvrtak, 12. avgusta, od 21 čas. Organizaotori događaja su „Stelina“ i Bluz i džez udruženje Šabac. Ulaznice su dostupne u klubu koji će i ugostiti vrsne umetnike.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa