29. jul 2021.29. jul 2021.
Skladištenje luka
Reč stručnjaka:

Skladištenje luka

Tokom perioda čuvanja, gubici kvaliteta i kvantiteta treba da budu što je moguće niži. Osim stvaranja dobrog proizvoda, vrlo je važno da se luk osuši odmah posle žetve. Puno vlage je prisutno u vratu i korenu luka. Posle sušenja, luk treba ohladiti do niže temperature
Da bi ste mogli da isporučujete luk tokom cele godine potrebno je da imate dobro kontrolisan prostor za skladištenje. Tokom perioda čuvanja, gubici u smislu kvaliteta i kvantiteta treba da budu što je moguće niži.
Osim stvaranja dobrog proizvoda, vrlo je važno da se luk osuši odmah posle žetve. Puno vlage je prisutno u vratu i korenu luka. Posle sušenja, luk treba ohladiti do niže temperature. Na niskim temperaturama luk je u stanju „odmaranja“.
Hlađenje prostora je moguće samo u dobro izolovanim i opremljenim prostorima za skladištenje. Luk koji se čuva na duži period, može se čuvati u rashlađenim prostorima.

Sušenje i skladištenje spoljnim vazduhom
Kada se donese, u luku još uvek ima dosta vlage u vratu, korenu, lišću i u zemljištu. Ova vlaga mora biti uklonjena u što kraćem roku kako bi se održala boja luka i sprečilo truljenje vrata. Uglavnom zbog poslednjeg aspekta je važno da je vrat toliko suv da su je zatvoren i da se ne okreće pri trljanju između palca i prsta.
Sledeći aspekti su veoma važni za brz i dobar procesa sušenja:
• dovoljan kapacitet vazduha (minimum 120 - 150 m3 vazduha na sat po m3 luka).
• dovoljan kapacitet za zagrevanje vazduha do 30°C.
• dobar sistem rada ventilacije; početi direktno sa sušenjem i to 24 sata dnevno dok se ne postigne da je temperatura vazduha koji se vraća bude ista kao temperatura sušenog vazduha.
Posle sušenja luka, potreban je određeni period hlađenja. Hlađenje može da se uradi sa snižavanjem temperature za oko 0,5°C dnevno. Hlađenje do željene temperature zavisi od prosečnih dnevnih temperatura u tom periodu. Takozvana „bazna temperatura“ ili prosečna dnevna temperatura je u zavisnosti od kalendara. Čim je temperatura luka na nivou bazne temperature, potrebno je da spuštate temperaturu u odnosu na baznu za oko 1° C nedeljno. Uz ovaj sistem bi trebalo da bude kratak i pravilan ventilacioni period, što će održati luk suvim i očuvati dobru boju luka.

Kontrola kvaliteta luka
Najvažnije je da luk bude suv. Luk treba da je šuškav i da pravi manju buku kada se hoda po gomili. Mokar luk gubi na kvalitetu vrlo brzo. Dobar metod za proveru kvaliteta luka: Isecite nekoliko lukovica i stavite ih na vrh gomile. Ako ne dobiju infekciju situacija je u redu


Skladištenje luka u hladnjačama
Kada se luk čuva na mestima sa mehaničkim hlađenjem, dobro sušenje se takođe preporučuje. To je isti proces kao što je gore opisano. Hlađenje omogućava čuvanje bez obzira na spoljašnje uslove. To je zatvoreni sistem, ali je potreban unos svežeg vazduha da bi se sprečio preveliki nivo CO2. Pored automatskog hlađenja moguće je koristiti mehaničko hlađenje za održavanje željene temperature. Uz korišćenje spoljašnjeg vazduha luk treba hladiti što bliže željenoj temperaturi i nakon toga, kada je to potrebno, temperatura se kontroliše pomoću rashladne opreme.
Luk, koji se čuva na duži period skladištenja, je najbolje čuvati na temperaturi od 1,5°C do 2°C. Kod većih vremenskih promena ovo nije moguće izvesti samo hlađenjem spoljnim vazduhom.



Preporuke za uspešno sušenje i skladištenje luka
Kontrolisano sušenje bez previsoke temperature
Održavanje kvaliteta luka na što je moguće višem nivou je pažljiv posao.
Svaka godina, tokom sezone gajenja luka, ima svoje različite okolnosti i zahteva dodatnu pažnju za vreme skladištenja.
Naš opšti savet je:
Nemojte sušiti previše brzo i ne koristite previsoke temperature.

Skladištenje
Kapacitet ventilacije treba da bude najmanje 125m3 vazduha na sat po m3 luka (vidite gore). Reč je o 7.5 KS po ventilatoru na 100 metričkih tona luka. Kapacitet zagrevanja vazduha bi trebalo da bude 60.000 Kcal/100 metričkih tona luka.

Okolnosti u toku vađenja luka
Vađenje luka obaviti samo kada se dobro osuši na vetru. Uklanjanje vrhova luka kada su oni vlažni daje veću šansu za pojavu truleži vrata.
Truljenje vrata luka se razvija najviše na temperaturama između 22 i 25°C
Truljenje vrata je najopasnije u početku procesa sušenja luka. Sa dovoljno vlage i optimalnom temperaturom infekcija u luku će se razvijati veoma brzo. Luk koji je još uvek zelen se najbolje može sušiti na vazduhu od oko 30°C. Ovo zaustavlja razvoj klijanja vrata. Proces grejanja mora biti što je moguće brži i da stalno raste tako da nema kondenzacije u gornjem sloju luka. Vazduh korišćen za ventilaciju ne treba da pređe 30°C.
Najbolja situacija je kada je luk zreo (50-60% vršnog dela nedostaje) i već su ostaci sasušeni na polju. Luk mora biti osušen na temperaturama nižim od 20°C.

Idealni uslovi za proces skladištenja sadrže 4 različite faze:
• Prva faza - period sušenja
Kada se luk donese u skladište početi provetravanje sa spoljnim vazduhom i grejati ga postepeno do 20°C. Ovo se može postići sa ventilisanim vazduhom koji je za 2°C topliji od temperature luka. Po potrebi, koristite grejače.
Kada postoji rizik od truljenja vrata luka (zeleni luk) zagrevajte do 30°C. Ovo mora da se odvija brzo jer ne želimo da bude previše dugo, u opsegu 22-25°C.
• Druga faza: održavanje temperature
Tokom ovog perioda sav luk treba da bude ravnomerno suv. To znači da ventilator uvek treba da radi, interni ili eksterni. Ne pokušavajte da uštedite na ovom, jer može da nastane gubitak boje i infekcija (truljenje vrata). Možete zaustaviti ovaj proces, kada se vrat luka ne rola više između prstiju. Kada otvorite vrat luka ne sme više biti vlage.
• Treća faza: nakon sušenja i smanjenje temperature
Smanjivanje temperature sa 20°C treba da se uradi sa 0,5°C dnevno. Ako je početna temperatura 3°C, dozvoljeno je smanjivanje za 1°C dnevno, za prvih 10°C. Koristite ventilaciju vazduha u toku dana (manje vlažna) sa temperaturom koja je za 3°C niža od temerature luka. U večernjim satima i tokom noći se preporučuje da koristite unutrašnju ventilaciju za sprečavanje kondenzacije. Na svakih sat vremena 5 minuta ili na svakih 3 sata 15 minuta unutrašnje ventilacije će biti dovoljno.
• Četvrta faza = period skladištenja: suvoća je važnija od hladnoće!
Preporučuje se provetravanje 8-9 sati dnevno tokom 6 nedelja nakon sušenja. Nakon toga, dnevno će biti dovoljno oko 4 sata ventiliranja.
Dipl.Inž Jovan Sušić PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa