Info

29. jul 2021.29. jul 2021.
Druženje uz molitvu
OTVORENA 21. MOBA U SOKO GRADU

Druženje uz molitvu

„Istoriju i tradiciju moramo poštovati, negovati i znati, ali smo kroz godine unazad umeli mnoge stvari da zaboravimo. Zato smo i osuđeni da nam se loše stvari kroz istoriju često ponavljaju. Ono što imamo ovde danas i što ćemo imati naredne tri nedelje, ovu 21. Mobu, zahvaljujući našem vladici Lavrentiju, je vraćanje istoriji i vraćanje tradiciji“
U manastiru Sv. Nikolaja u Soko Gradu, protekle sedmice, otvorena je 21. tradicionalna Moba. Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je Preosvećeni episkop šabački g. Lavrentije, predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović i drugi gosti.
Prisutne je pozdravio sekretar Eparhije šabačke protojerej-stavrofor Mirko Vilotić.
-Moba znači dobrovoljni rad, dobrovoljno okupljanje u nekom poslu. Blagodareći Gospodu i našem dragom vladici, ovde u ovoj svetinji koju vladika podiže u slavu i čast jednog velikog Srbina, Svetog vladike Nikolaja, sastali smo se po 21. put. Kroz ovu svetinju, kroz Mobu, prošlo je blizu 4.000 dece iz svih krajeva zemaljskog šara. Tako su i ove godine došla deca da ovde provedu tri nedelje, da kroz zajednički rad i kroz zajedničku molitvu provedu vreme prvenstveno u molitvi, druženju i učenju o duhovnosti, istoriji i kulturi- rekao je prota Mirko Vilotić.
Goste je pozdravio i predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović i tom prilikom im poželeo dobrodošlicu.

Ljubovija.info


-Istoriju i tradiciju moramo poštovati, negovati i znati, ali smo kroz godine unazad umeli mnoge stvari da zaboravimo. Zato smo i osuđeni da nam se loše stvari kroz istoriju često ponavljaju. Ono što imamo ovde danas i što ćemo imati naredne tri nedelje, ovu 21. Mobu, zahvaljujući našem vladici Lavrentiju, je vraćanje istoriji i vraćanje tradiciji. Ovo je prilika da se naša deca upoznaju sa našom tradicijom, sa pravoslavljem i da kroz molitvu dođu do novih duhovnih i svetovnih saznanja, čime će postati mnogo bolji nego što smo mi bili- rekao je predsednik Jovanović. On se posebno zahvalio vladici Lavrentiju na manifestaciji koja traje već dve decenije.
Moba u Soko Gradu okuplja decu iz otadžbine i rasejanja. Cilj je da se srpska omladina iz dijaspore bolje upozna sa kulturom i običajima srpskog naroda kroz druženje sa vršnjacima iz matice. Ove godine zbog pandemijskih mera izostao je dolazak dece iz većeg broja zemalja, ali priliku za druženje i bolje upoznavanje imaju mladi iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Ljubovija.info


Posle kulturno-umetničkog programa u izvođenju svih učesnika Mobe, episkop Lavrentije se uz blagoslov zahvalio i istakao da kao neko ko je mnogo godina proveo u dijaspori, dobro zna čega je naš čovek žedan, a to je da se bori da i njegovi naraštaji ostanu „naše gore list“.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa