29. jul 2021.29. jul 2021.
DESETE ŠABAČKE KONjIČKE SVEČANOSTI

Erupcija emocija tokom jedanaest trka

Near Poet je pobednik Memorijala Kralja Aleksandra. Petnaestogodišnji Aleksa Stanarević na svom Eiskonigu odneo je ubedljivu pobedu na Šabačkom derbiju. Pored trka posetioci su mogli da uživaju u bogatom propratnom programu, a poseban kutak su imali najmlađi
Desete Šabačke konjičke svečanosti održale su se za vikend. Tokom dva dana posetioci su mogli da vide 11 kasačkih nadmetanja i najbolja grla koja trenutno trče u Srbiji. Manifestacija je najavljena u petak defileom fijakera od Šabačkog hipodroma do Šabačkog pozorišta.

"Glas Podrinja"


Memorijal Kralja Aleksandra za čast i prestiž
Near Poet je pobednik Memorijala Kralja Aleksandra. Posle nesreće koja se dogodila u subotu, kada je Almin Alić ostao bez Zoffani’s Dilighta, koji je slomio nogu u Šabačkom derbiju, pobeda u najvažnijoj trci je najbolja nagrada. Pobednika je do cilja vodio Aleksa Šašić, dok trenerske zasluge pripadaju Bojanu Šendekoviću. Pehar je pobedniku predao princ Filip Karađorđević.
-Veoma nam je drago što smo mogli da budemo tu i da uručimo pehar. Čini mi se da je ovo početak jedne lepe saradnje i tradicije. Šabačke konjičke svečanosti su jedna tradicija i blago koje se neguje. Uprkos ovim vremenima, kojima je, nadam se, kraj, nastavlja se jedno lepo druženje, rekla je supruga princa Filipa Danica Karađorđević.

Grad uvek uz važne manifestacije
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić bio je prisutan na oba dana Šabačkih konjičkih svečanosti. Predao je i pehar pobedniku Šabačkog derbija.
-Desete Šabačke konjičke svečanosti su opravdale očekivanja. Ponovo okupili na Šabačkom hipodromu, mestu dobrih susreta. Čast nam je što je princ Filip Karađorđević tu i što je uručio pehar pobedniku Mamorijala Kralj Aleksandar. Prvi put na Šabačkom hipodromu ugostili smo nekog iz kraljevske porodice. Grad će uvek podržavati ovako velike i značajne manifestacije. Hvala svim posetiocima koji su došli da gledaju sjajne trke tokom dva dana, rekao je Aleksandar Pajić.


"Glas Podrinja"


Vlasnik Almin Alić kaže da je za njih osvajanje Memorijala Kralja Aleksandra ostvarenje životnog sna.
-Prethodni dan je za nas bio neprijatan. Na sreću, džokeji su prošli samo sa povredama. Posle Derbija koji smo dobili sa grlom Džafi, ovo je za nas bila najveća želja. Ovo nam je najdraži pehar u galopskom sportu uz Derbi, rekao je vlasnik pobednika Almin Alić.
Iskusnom Aleksi Šašiću ovo nije prvi osvojeni Memorijal Kralja Aleksandra. Pobeđivao je u Beogradu tri puta, ali i na prvom koji se trčao u Šapcu 2008. godine.
-Učestvovao sam na svakom Memorijalu od kada se održava u Šapcu, ali i ranije dok je bio u Beogradu. Ovo mi je peta pobeda, a osećaj je svaki put odličan. Nije postojala posebna taktika. Konja nisam ni znao. Stigao je u Srbiju pre 15-ak dana. Drugi jahač ga je jahao u trci koju je ovde dobio na prošlom trkačkom danu. Nisam uspeo čak ni snimak da pogledam, ali su mi rekli da je konj mnogo dobar i klasan. Poslušao sam trenerove instrukcije i to je bilo dovoljno, kaže Šašić.
Drugo mesto u Memorijalu zauzela je Miss Mazzie, Štale “Šendeković” sa Rizvanom Sakićem u sedlu. Treća je bila Koln Konjičkog kluba “RS”, sa Sašom Glogovcem, a četvrti Spencers Son, Sakiba Hopovca, sa džokejom Goranom Mešetovićem.

"Glas Podrinja"


Uzbudljivo i u drugim trkama
Drugi dan Šabačkih konjičkih svečanosti, otvorila je trka JP Infrstruktura Šabac, trčana na 1.800 metara, za sva grala od tri godine i starija iz domaćeg odgoja. Prvo mesto osvojio je Salah Al Din, vlasnika Milana Nikolića. Drugi je bio Paton Sur, Vujatovića, sa Goranom Mešetoviće u sedlu. Treći je kroz cilj prošao Kameni Beely, Dautovića, sa džokejom Željkom Ilićem, dok je četvrtoplasirani bio Ornament KK “Krajišnik”, kog je jahao Aleksa Šašić.
Dvogodački kup - Agrar Šetrović osvojila je Yabadabadoo, Štale “Milić”, sa džokejom Goranom Mešetovićem. Drugi je bio Legionar, Nuha Vatića, sa Milanom Konkoljem u sedlu. Treće mesto je zauzela Keep Queally, Stafana Uglješića, sa Ištvanom Kozmom, dok je letvrti bio X Factor Šefika Zulića, sa Aleksom Šašićem.
Iron Boy, Krajčinovića, sa jahačem Željkom Ilić, pobedio je u Super sprintu - Colne Star. Drugo mesto su podelili Torino Hill i Waslawi, jer su sudije rekle da se radi o mrtvoj trci. Četvrto mesto je zauzeo Road Lever Aleksandra Jankulovića sa Norbertom Nađem u sedlu.
Desete Šabačke konjičke svečanosti zatvorila je Šabačka milja N & G Bakery na 1.600 metara. Prvo mesto je u finišu osvojio Magic Man, Štale “Šendeković” sa Kristijanom Nesijem u sedlu. Na drugom mestu je ostalo Maksimilijan LP Konjičkog kluba “Lastin put”, kog je jahao Aleksa Šašić. Treći je bio Kirgiz Almina Alića, sa Milanom Konkoljem, a četvrti Maks Maksi, Milana Nikolića.

"Glas Podrinja"


Drama na Šabačkom derbiju
Petnaestogodišnji Aleksa Stanarević na svom Eiskonigu odneo je ubedljivu pobedu na Šabačkom derbiju. Trijumf je, nažalost, ostao pomućen padom Kamurah i Zoffany’s Delighta, sa džokejima Milošem Milojevićem i Milanom Konkoljem.
Konji su pali jedan preko drigog i zajedno sa džokejima ostali nepomično da leže na stazi. Kamurah ubrzo ustala i vratila se, a po stizanju Hitne pomoći na mesto nesreće i Konkolj je ustao. Milojevića je Hitna pomoć odvezla na Urgentni prijem Opšte bolnice, dok su Zoffany’s Delighta veterinari morali da uspavaju.
Stanarević i Eiskonig pobedili su i pre 15 dana, takođe na trci dana - Memorijalu Stafana Paunovića. Ovoga puta, na stazi od 2.400 metara već na startu su izbili na čelo i tu ostali do kraja. Drugi je bio Ioga Cauvelliere Konjičkog kluba “Krajišnik”, kog je jahao Šašić, a treći Disco beats Almina Alića, sa Sašom Glogovcem u sedlu. Obzirom da Pocketeer nije ni nastupila, samo ova tri konja su i završila trku.
-Borili smo se zajedno do poslednjeg metra. Dobili smo nadmoćno i ispunili želju navijača. Taktika je bila da konja ne forsiram mnogo, nego da u drugom delu staze krenem. Sve sam ispoštovao i pehar je u mojim rukama, rekao je Aleksa Stanarević posle trke.

"Glas Podrinja"


Prvih pet trka
Na programu je bilo još pet trka. Pobedu u prvoj trci “Zorana”, za sva grla od dve godine bez pobede, odnela je Magical Kiss, štale “Šendeković”, sa Darkom Ljubomirovićem u sedlu. Druga je bila Magdalena, Stefana i Nenada Uglješić, koju je jahao Milan Nikolić. Četvrta je bila Proksima Slavena Ristić sa džokejom Milošem Milojevićem, a četvrta Princess Mia Vladana Ilića, sa Tikom Vujkovićem u sedlu.
Ice Skate sa cokejom Sašom Glogovcem trijumfovao je u drugoj trci pod nazivom “Ivana”. Druga je bila Gloria Gold Dragana Bojičića, sa Ištvanom Kozmom, treća Red Women, Džanka Bjelaka, sa jahačem Goranom Mešetovićem, a četvrti Hiroshi Miroslava Lazića sa Darkom Ljubomirovićem u sedlu.
Shining Girl, Miroslava Pajića, sa Kozmom, prva je prošla kroz cilj u trci “Tijana”. Drugo mesto zauzela je L’orbiquet Nebojše Petrovića sa jahačem Milošem Milojevićem, treća je stigla Gaugamela iz Ergele “Surčin” koju je jahao Milan Nikolić, a četvrta je bila La Macedonienne Ergele “Ljubičevo” sa Željkom Ilićem u sedlu.

"Glas Podrinja"


Šeširi su ponovo u modi
Ana Marković iz Kragujevca ove godine je bila zadužena za šešire i fascinatore koje su nosile dame na “Lejdis deju”. Zvanično se ovim poslom bavi četiri godine.
-Dugo se nisam usuđivala da počnem da se bavim poslom koji sam oduvek volela. Šeširi nisu bili popularni u Srbiji. Kada sam osetila da je došao trenutak odvažila sam se. Ljubav prema poslu me je ponela. Kada sam počela sa izradom nije bilo mnogo posla. Prošlo je pune tri godine i desio se “bum”. Fascinatori više nisu nešto što se ne nosi, negu su počeli da se podrazumevaju u određenim svečanostima. Drago mi je što promociju imam na hipodromu. Za svet je to nešto potpuno normalno, da dama kada krene na konjičle trke ima šašir. Fascinatori su u poslednje vreme zauzeli centralno mesto na takvim događajima zato što imaju više varijacija na temu. Dame koje nose moje modele su sigurne da mogu da ih iznesu i sigurnost je jedini presudan faktor, to nisu ni godine ni status, kaže Ana, čije kreacije nose i neke poznate dame.


Pobedu u Ženskoj milji - Memorijalu Jezdimira Adamovića odnela je Varenna Storm Aleksandra i Ane Ružić sa džokejom Milanom Konkoljem. Druga je bila Border War Saše Markovića sa Milošem Milojevićem, treća Stolen Time, KK “Šendeković” sa Ištvanom Kozmom, a četvrta je kroz cilj prošla Scarlet Love, takođe iz štale “Šendeković” sa Darkom Ljubomirovićem u sedlu.
Posle uzbudljive završnice, Mojito, Almina Alića, sa Sašom Glogovcem, je odneo pobedu u trci Savacium - utešni derbi. Drugo mesto je izborio Aliso KK “Krajišnik” sa Aleksom Šašić. Treći je bio Miami Storm štale “Milić” sa Goranom Mešetovićem, a četvrta Babajaga Belmina Sejdovića, sa Darkom Ljubomirovićem u sedlu.
Šabačke konjičke svečanosti su i ove godine privukle nekoliko hiljada ljudi na Šabački hipodrom. Pored trka posetioci su mogli da uživaju u bogatom propratnom programu, a poseban kutak su imali najmlađi. Pored KK “Džokej klub Šabac” za organizaciju je bila zadužena i Turistička organizacija Grada Šapca.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa