5. avgust 2021.5. avg 2021.
Svi učesnici

Svi učesnici

20. Mišarska likovna kolonija

Da se ne zaboravi

Kolonija međunarodnog karaktera. Prenošenje tradicije Srpske kulture na mlađe generacije. Cilj zadužbinskog
društva stvaranje istorijskog kompleksa i povećanje broja posetilaca
Mišarska likovna kolonija, 20. po redu, organizovana je u nedelju na Mišaru. Ove kolonije se organizuju od 1999. godine, od strane Kulturnog centra u Šapcu i Zadužbinskog društva Prvi Srpski Ustanak – Mišar.

Kolonija je međunarodnog karaktera i u njoj su učesnici iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore... Do sada je u njoj učestvovalo više od 100 likovnih umetnika, a Likovnoj galeriji Mišar su ostavili preko 210 radova. Ove godine svoje radove poklonili su Radovan Mirazović (delo „Vršaj u Mačvi“) i
Dragan Petrović Gagi (delo „Karađorđe“).

Stevan Simić


Stevan Simić istakao je da je prvenstveni cilj zadužbinskog društva stvaranje istorijskog komplkeksa i povećanje broja posetilaca.

-Želimo da na mlađe generacije prenesemo tradiciju Srpske kulture i umetnosti. Da se više vrednuje naša istorija i čuva od zaborava.

Kolonija se kretala od Mišarske Ade, pored Karađorđevih bunara pa sve do Istorijskih hrastova u Trbušcu i mesta rođenja Sekule Gavrilovića u Miokusu, barjaktara Mišarske bitke.

Sonja Petrović


-Ovo je jedna neobična manifestacija koja je retrospektivna a koja je veoma važna za Mišar i za grad Šabac ali i za Kulturni centar koji je do skoro bio deo Likovne Kolonije Mišar – rekla je Sonja Petrović kustos šabačkog muzeja i dodala da je jedan od ciljeva zadužbinskog društva da se ne zaboravi ono što se desilo tokom Prvog srpskog ustanka..

-Posebno je zadovoljstvo jer se ovde nalazi mnogo podataka i slika, tako da možemo da vidimo šta se sve događalo. Imali smo goste iz mnogo susednih zemalja, tako da su kolonije bile internacionalnog karaktera.
Ž.P.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa