5. avgust 2021.5. avg 2021.
dr Jasmina Lazarević: Shvatanje opasnosti od jeftinih  alkoholnih pića nije dovoljna

dr Jasmina Lazarević: Shvatanje opasnosti od jeftinih alkoholnih pića nije dovoljna

MLADI I ALKOHOL

Prvo pijanstvo sa 12, zavisnost sa 14

Mlade treba što više edukovati o tome šta alkohol može da im napravi. Porodica treba da bude zadužena za to i porodica treba da brine o deci. Jednom broju njih bude dovoljno to što su jednom izgubili kontrolu, imali „prekid filma“, kasnije čuli kakve su im se sve neprijatne stvari desile. Nažalost, bude i onih koji dođu ponovo. Alkohol utiče na motoriku, procenjivanje, koordinaciju, koncentraciju, ali i na moralne vrednosti, navodi specijalista psihijatrije Opšte bolnice Šabac dr Jasmina Lazarević
Nije novost da mladi piju, opijaju se, a neretko završe i na detoksikaciji, odnosno „ispiranju“. Zabrinjava da je donja granica početka zloupotrebe alkohola sve niža. Devojčice ne zaostaju za dečacima, a i jedni i drugi piju uglavnom u grupama i kako bi bili prihvaćeni od vršnjaka. Leti je ovaj problem posebno izražen, jer deca imaju manje obaveza, a više slobode.

Mlađi od 16 godina kojima je zbog alkoholisanosti potrebna pomoć, posle zbrinjavanja na urgentnom idu na odeljenje pedijatrije. Stariji odlaze na odeljenje psihijatrije.

-Društveni problem
-Posledice upotrebe alkohola su dugoročne i ne odražavaju se samo na organizam, nego je to društvena opasnost. Veća je mogućnost izvršenja krivičnih dela, kao što su krađe, povećava se agresija, odražava se na porodicu. Porodica se neko vreme bori, ali se često porodice raspadaju. Nasilje u porodici skoro uvek ide uz upotrebu alkohola. Javljaju se problemi i na poslu. Nema segmenta u kom alkohol ne može da napravi problem, kaže dr Jasmina Lazarević.


-Korišćenje alkohola postoji u nekoliko kategorija, od zloupotrebe do trovanja alkoholom, dok je hronični alkoholizam posebna priča. Kada su mladi u pitanju kod njih se uglavnom radi o zloupotrebi alkohola. Probaju alkohol, susretnu se sa nečim novim, nemaju adekvatne infomracije o alkoholu, a ni ideju kako će to delovati na njih. Veruju da će im pomoći da se bolje osećaju i provedu. Alkohol na svakog deluje individualno. Neko već ima iskustva pa može da popije više, ili ima malo veću toleranciju. Individualan je i način metabolisanja alkohola. Mladi povuku jedni druge. Tako neko uzme količinu alkohola koju njegov organizam ne može da podnese i dobija se mnogo teža slika. Klinička slika težine pijanog stanja ima veći raspon, navodi specijalista psihijatrije Opšte bolnice Šabac dr Jasmina Lazarević.

Naša sagovornica navodi da mladi uglavnom piju u manjim grupama, u kućnim varijantama, kada je lepše vreme u parkovima ili pored Save. Često je i da pre odlaska u neki lokal piju do tamo, a kada stignu nastavljaju. Posebno je opasno što piju jeftina pića, upravo sa ciljem bržeg postizanja alkoholisanog stanja.

Najmlađi kojima je pružana pomoć zbog zloupotrebe alkohola imali su samo 12 godina, a zavisnost su neki razvili već sa 14


-Shvatanje opasnosti od jeftinih alkoholnih pića nije dovoljna. Kod nekvalitetnog alkohola postoji mogućnost i da ima metanol alkohola koji unet i u malim količinama može ostaviti ozbiljne posledice. Mlade treba što više edukovati o tome šta alkohol može da im napravi. Porodica treba da bude zadužena za to i porodica treba da brine o deci, a ne škola ili da jedan roditelj prebacuje ogovornost na drugog, ističe dr Lazarević.

Najmlađi kojima je pružana pomoć zbog zloupotrebe alkohola imali su samo 12 godina, a zavisnost su neki razvili već sa 14. Nekima jedno pijanstvo bude dovoljno i za nauk. Nažalost, ima i onih koji se u Bolnici više puta pojave iz istog razloga.

Kulturološko shvatanje
-Kod nas u društvu je uzimanje alkohola kulturološko. Ceni se i poštuje kada dete, posebno muško, hoće da popije. Kasnije to postane uslov za prihvatanje u grupi, ako pije uklapa se u grupu. Mladi imaju veliku potrebu da pripadaju nekoj grupi. Nažalost, to se ceni na pogrešan način. Mladima treba ponuditi druge sadržaje, da bi mogli da budu poštovani i prihvaćeni na drugi način, kao što su sport, muzika, neka druga umetnost... ističe dr Jasmina Lazarević.


-Jednom broju njih bude dovoljno to što su jednom izgubili kontrolu, imali „prekid filma“, kasnije čuli kakve su im se sve neprijatne stvari desile. Nažalost, bude i onih koji dođu ponovo. Ovde ostanu dok se ne detoksikuju, što nekada ume da traje satima. To nije hospitalizacija, nego praćenje. Prvo se zbrinjavaju na urgentnom prijemu, zbog mogućnosti poremećaja disanja i drugih komplikacija, a onda dolaze kod nas. Mlađi od 16 godina odlaze na pedijatriju, što ume da bude nezgodno jer su tamo i druga bolesna deca, navodi dr Lazarević.

Problemi nastaju kada mladi piju brzo i mešaju pića. Ukoliko već žele da piju i ako postoji neki savet, trebali bi da jedu, piju polako i samo jednu vrstu alkohola.

-Mladi nemaju predstavu o tome koliko alkohola mogu da popiju, koliko alkohola ima u kom piću, a često mešaju različite vrste, što vrlo brzo dovodi do teškog pijanstva. Hrana usporava resorbciju alkohola iz tankog creva i on sporije ulazi u krvotok, ali sav alkohol koji se unese će preći u krvotok. Metaboliše se u jetri koja najviše trpi. Međutim, alkohol deluje sistemski i nema organa u telu koji nije podložan njegovom uticaju, navodi dr Lazarević.

Problemi nastaju kada mladi piju brzo i mešaju pića. Ukoliko već žele da piju i ako postoji neki savet, trebali bi da jedu, piju polako i samo jednu vrstu alkohola


Pijanstvo može dovesti i do drugih, propratnih problema, kao što su povrede prilikom pada, povrede u tučama, ili pri vožnji u alkoholisanom stanju. Zbog gubitka moralnih granica nisu retka ni druga krivična dela.

-Alkohol utiče na motoriku, procenjivanje, koordinaciju, koncentraciju, ali i na moralne vrednosti. Pijana osoba ima utisak da sve može. Sedanje za volan je najopasnije, jer se tako ugrožavaju i tuđi životi. Padovi mogu uzrokovati prelome, potrese mozga, a može se pasti i sa velike visine, upasti u reku, što može biti kobno, kaže dr Jasmina Lazarević.
M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa