5. avgust 2021.5. avg 2021.
Glas Podrinja, Pres služba Rio Tinto

Glas Podrinja, Pres služba Rio Tinto

O potencijalnom referendumu, napretku projekta, izradi studija i fazama razvoja “Jadra”

Jadar i rudnik goruća tema

Otvaranje rudnika litijuma u Gornjim Nedeljicama (Loznica) goruća je tema u javnosti Srbije već neko vreme. Udruženja za zaštitu životne sredine i deo javnosti otvaranje najvećeg rudnika litijuma vide kao ekološku katastrofu koja će uticati na Jadar, Mačvu, čitavu Zapadnu Srbiju, destabilizovati ekosistem, te da će posledice po zdravlje i živote ljudi biti dalekosežne, dok predstavnici kompanije Rio Tinto, drugi deo javnosti tvrdi da je šansa za ekonomski prosperitet i da je moguće sve realizovati uz minimalne uticaje na životnu sredinu. Bez detaljne analize i kvalitetnih studija procene uticaja teško je govoriti o efektima (ne)otvaranja rudnika
Na konferenciji za medije u Beogradu (28. jula) predstavnici kompanije Rio Tinto govorili su o fazama i planovima realizacije projekta “Jadar”, izradi neophodnih studija, procesu pribavljanja dozvola, saradnji sa lokalnim stanovništvom i otvaranju rudnika u cilju ekspolatacije jadarita. O pomenutim temama javnost je izvestila Vesna Prodanović genralna direktorka Rio Sava Exploration, Nikola Šunjić rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja, Nenad Grubin rukovodilac istraživanja u Srbiji i Margareta Milosavljević glavni savetnik za zaštitu životne sredine.

Kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije
Prema rečima predstavnika kompanije u toku je kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije i neophodnih studija. Primarna je ona o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti dostupna javnosti za nekih dva meseca.
-Zamolila bih za strpljenje stručnu i zainteresovanu javnost, da sačeka sa komentarima dok kompanija ne izađe sa tehničkom dokumentacijom- rekla je generalna direktorka Rio Sava.



2,4 milijarde dolara za Jadar
Osvrnula se i na vest da je Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat jadarita u Loznici, naglasivši da je to trenutno najveći rudarsko - industrijski grinfild projekat.
-Ozbiljno planiramo fazu izgradnje koja bi trebalo da traje četiri godine. Proizvodnja treba da se realizuje 2026. godine kada bi se počelo sa ekspolatacijom litijuma, a nakon toga i u punom kapacitetu od 2029. godine.

Otpadne vode i Jadar
Prodanović je izjavila da bi voda koja bi bila ispuštena u reku Jadar bila tretirana kako vodotokovi ne bi bili zagađeni.
-Upravljanje vodama i otpadom izaziva pažnju i zabrinutost. Imali smo na tu temu dosta onlajn sastanaka, a naravno ostaje mogućnost da i u drugim prilikama dostavimo tehničke podatke, da pokažemo koliko su ozbiljne mere koje se preduzimaju da bi se voda zaštitila, da bi se prečišćavanje vode dovelo na nivo da ne utiče na dalje tokove. Sve ono što bi se ispuštalo povremeno, ne stalno, u reku Jadar biće apsolutno tretirano i neće dovesti do zagađenja vodenih tokova. Ovo je ozbiljan rudarsko-industrijski projekat, sigurno da ima uticaj na životnu sredinu, a u današnjem vremenu, ovakvi projekti te rizike drže pod kontrolom. To je ono što Rio Tinto radi i čemu će biti posvećen. Dakle, projekat jeste nešto što utiče na životnu sredinu, ali će ti uticaji biti svedeni na najmanju moguću meru i vreme kada možemo to da prikažemo je kada izađemo sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu - dodala je.

VESNA PRODANOVIĆ: Otvoreni smo za sva pitanja


Konstantan monitoring celokupnog procesa ekspoloatacije rude
Generalna direktorka Rio Sava rekla je da se potencijalni rizici i njihova kontrola planiraju. Predviđeno je da se vrši konstantan monitoring svih segmenata i da kompanija ima obavezu praćenja aktivnosti nakon završetka projekta od najmanje 30 godina, a da je u planu permanentna sanacija i rekultivacija područja.

Razgovori sa meštanima
Vesna Prodanović je naglasila da kompanija ima dobru komunikaciju sa lokalnim stanovništvom, te da su vrata kompanije uvek otvorena za pitanja. Organizovaće još jedan susret sa zainteresovanim 24. avgusta kada će predstaviti sva tehnička rešenja projekta.

Još uvek traje kupovina zemljišta
Zemljište je u fazi kupovine, a rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja Nikola Šunjić je izneo podatak da je kompanija do sada poslala 64 ponude za parcele i 77 za objekte.
-Trenutno je toliko ponuda je poslato, jer fizički nije moglo više, a ima i dosta parcela sa nerešenim imovinsko-pravnim statusom, što će svakako uticati na dinamiku otkupa zemljišta - rekao je Šunjić.

Referendum (ne)obavezuje
Odgovarajući na novinarska pitanja generalna direktorka Rio Sava Exploration, dela Rio Tinto, Vesna Prodanović istakla je da kompaniji nije stiglo obaveštenje države Srbije o mogućem referendumu u vezi sa projektom, ali ukoliko bi se on održao i rezultat bio negativan, Rio Tinto bi morao da zauzme stav, jer ne postoji pravni okvir po kojem dozvole ne važe.
-U slučaju da referendum bude negativan kompanija će morati da zauzme svoj stav, videćemo šta je stav države. Ne postoji pravni okvir koji kaže da, ako je referendum negativan, onda ne važe dozvole. Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila nama kao okvir- rekla je Vesna Prodanović i dodala da je od značaja za sve da zainteresovani budu informisani o samom projektu koji je trenutno u fazi studije izvodljivosti.

Marija Alimpić: Nećemo prestati da se borimo


Protest u Loznici
Povodom protesta u Loznici, održanog u četvrtak, 29. jula, Šunjić je rekao da usvajanje Prostornog plana grada donosi lokalna samouprava i da to nema veze sa Prostornim planom područja posebne namene za Jadar, koji je usvojila je Vlada Srbije u februaru 2020, jer Skupština Grada Loznice ne može preinačiti odluku Vlade, odnosno može samo konstatovati da plan postoji.

Usvajanje Prostornog plana Loznice
Pred Skupštinom grada Loznice u četvrtak (29. Jula) je održan protest više udruženja građana protiv usvajanja novog prostornog plana ove lokalne samouprave. Osim Lozničana, na protestu su dali podršku i građani iz više gradova Srbije
Protestni skup organizovala su udruženja Ne damo Jadar, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski antikorupcijski tim.
Kako ističu organizatori usvajanjem novog akta u ovoj lokalnoj samoupravi omogućava se realizacija projekta koji predviđa otvaranje rudnika za preradu rude jadarita u svrhu stvaranja litijuma.
PAKT i NE damo Jadar naglašavaju da Skupština Grada Loznica planira da na sednici legalizuje nezakonito doneti Prostorni plan područja posebne namene za projekat “Jadar” tako što će usvojiti novi Prostorni plan Grada. Oni naglašavaju da Prostorni plan područja posebne namena nije, kako to Zakon o planiranju i izgradnji predviđa, usklađen sa višim planskim aktima Prostornim planom Grada Loznice i Prostornim planom Republike Srbije.
Gradske vlasti u Loznici odbacile su tvrdnje da je projekat “Jadar” razlog stvaranja novog prostornog plana i istakli da njegovim usvajanjem otvaranje rudnika nije bliže. Nakon sednice i glasanja usvojen je novi Prostorni plan za grad Loznicu. Ovim povodom oglasila se i predsednica Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, Marija Alimpić i rekla da je „usvojeni Prostorni plan sa planiranim rudnikom “nevažeći dokument”.
-Nećemo prestati da se borimo protiv otvaranja rudnika u našoj opštini i pokretaćemo pitanje krivične odgovornosti za sve nezakonito izdate dozvole - dodala je Alimpić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa