5. avgust 2021.5. avg 2021.

Druženje punog srca

Oko 60 buba prodefilovalo šabačkim ulicama. Druženje na
Hipodromu za sve generacije. Najdalji gost iz Austrije,
najstarija buba Šapčanka iz 1963. godine
Šabac je tokom proteklog vikenda bio domaćin 21. Bubujade. Oko 60 folksvagenovih vozila iz Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika okupljeno je na Hipodromu, dok je najudaljeniji putnik stigao iz Austrije. Najstarija buba iz 1963. godine, šabačkih tablica.
Stavljanje u pogon i vraćanje sjaja što starijoj “mašini”, životna je strast ovih zaljubljenika. Druženja poput Bubijade, po rečima Aleksandra Bojovića-Tonija iz Podgorice “velikim dečacima” pune srce i šire duh zajedništva.

21. MANIFESTACIJA U ŠAPCU


Podmlađena organizacija
Ovogodišnja manfestacija je po mnogo čemu bila različita od onih koje su joj prethodile. Podmladak organizacionog tima se trudio da sadržajno obogati program i konceptualno događaj probliži velikom festivalu u Vudstoku, odakle je, kažu, sve počelo.
-Jedan od simbola hipi pokreta bila je i folksvagenova buba, zbog toga na manifestacijama posvećenim ovom automobilu negujemo duh zajedništva, propagiramo zdrave stilove života, putovanja i rasteećenost od društvenih stereotipa- naveo je ispred Buba kluba Šabac, Đorđe Maksimović i dodao:
-Trudili smo se da obogatimo sadržaj. Što se tiče muzičkih žanrova imali smo repertoar od kafanske muzike, preko roka do DJ-a. Organizovali smo različite vorkšopove, pa su se naši gosti u jutarnjim satima razgibavali uz jogu, potom uživali u veganskim smutijima, a neki su imali prilike da oblikuju frizure, brkove i brade u demonstraciji mogućnosti berberskog zanata. Naši najmlađi učesnici su uživali u druženju sa životinjama, kako sa konjima sa Šabačkog hipodroma, tako i sa stanovnicima mini zoo vrta u Srednjoj poljoprivredenoj školi.

"Glas Podrinja"


Gde god kreneš prijatelji
Koliko je ljubitelja bube u Šapcu svedoči podatak da se ova manifestacija u našem gradu održava 21. put. Međutim, zbog situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa, ove godine je bilo znatno manje učesnika. Došli su gosti iz okolnih republika, ali zbog komplikovane granične procedure, Evropljani su odustali. Najuporniji je bio ljubitelj bube iz Austrije Uran Primosch.
-Putovao sam satima vozilom iz 1969. do Šapca. Putovao i uživao. Obišao sam 14 evropskih država sa bubom, i u svakoj od njih sada imam prijatelje. Prvi, ali ne i poslednji put sam u Šapcu- istakao je on za “Glas Podrinja”.
-Polako, sve uz more sa mojom bubom iz 1969. sam došao u Šabac da vidim grad, da se družim i vidim krajeve u kojima do sada nisam bio- istakao je Silvo Centrih Folci iz Kopara, dok je njegov zemljak Jozef Zorkić stigao sa busom iz osamdeset pete i kaže da je u ovom hobiju godinama, a za to vreme se desilo mnogo putovanja, a svaka sezona donese nove prijatelje.
-Ne postoji mesto gde smo bili, a da tamo sada nemamo prijatelje. Kada je reč o vašem gradu, gostoprimstvo kao što je u Šapcu, drugde se davno izgubilo. Siguran sam da ćemo ponovo doći- tvrdi Zorkić.
-Došli smo sa šest vozila u Šabac u kojem smo već sedmi put. Volimo da dođemo ovde, jer smo uvek lepo dočekani i dobro se osećamo- rekao je svoje utiske o Šapcu Aleksandar Bojović iz Podgorice.

"Glas Podrinja"


Strast koju retki razumeju
Posvećenost starim automobilima, ili “skupljanje starog lima”, kako u šali kaže Podgoričanin Bojović, retko ko razume. Strast ovog hobija koji iziskuje vreme, umešnost, upornost i novac, zaokuplja čoveka. Bubijade i slični događaji su jedinstvena prilika da ovi zaljubljenici budu svoji među svojima i bez zadrške razmenjuju iskustva.
-Ova druženja imaju posebnu veličinu. Ovo su druženja punog srca- tvrdi Bojović, dok gosti iz Slovenije objašnjavaju:
-Ovaj hobi sa sobom nosi puno posla i odricanja. Svako od nas, pored vozila koje vozi ima još jedno koje popravlja. To zahteva vreme, ali to je posao iz duše.

Domaći zadatak za sledeću sezonu
Neki od prijatelja, koji nisu mogli da prisustvuju skupu, priključili su se preko globalne mreže. Oni koji su u Šapcu boravili, tvrde da će se ponovo vratiti. Za sledeću godinu organizatori obećavaju još bolji program.
Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije Turistička organizacija grada Šapca.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa