5. avgust 2021.5. avg 2021.
Zaštita od komaraca na prirodan način
SAVETI

Zaštita od komaraca na prirodan način

Iako postoje različiti hemijski preparati koji štite od ujeda ovog insekta, postoje i prirodni proizvodi pomoću kojih se možemo zaštititi od komaraca
RUZMARIN – Komarci ne podnose miris ruzmarina. Oni neće ulaziti u prostoriju u kojoj se nalazi saksija sa ruzmarinom. Kada se malo protrese, miris postaje intenzivniji, a biljka delotvornija.

BOSILjAK – svojim mirisom bosiljak tera komarce ali i druge insekte. Listovima bosiljka protrljajte mesto ujeda i svrab će se ublažiti. Vrlo je pristupačan i možete ga naći na pijacama ili poljoprivrednim apotekama.

NEVEN – pored izuzetno lepog i dekorativnog izgleda neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tera komarce.

LAVANDA – Iako pčele vole miris ove biljke, komarci ali i mnoge bube beže od njega. Lavanda je jedan od glavnih sastojaka većine proizvoda za zaštitu od ujeda komarca.

Zanimljivosti:
-do sada je registrovano 3.549 vrsta komaraca
-prosečna težina komarca je 2,5 miligrama
-Komarci ne nalaze domaćina nasumice oni posmatraju kretanje otkrivajući infra-crvene zrake od toplih tela; i hemijske signale (komarce privlače ugljendioksid i mlečna kiselina, između ostalih hemikalija) na razdaljini od 25 do 35 metara.
-Tamna odeća više privlači neke vrste komaraca od odeće svetlijih boja-
-U jednoj studiji je prikazano da pun mesec povećava aktivnost komaraca i do 500%
-Komarci preferiraju O krvnu grupu, ljude sa višom temperaturom tela, trudnice i ljude koji imaju smetnje u disanju, a sve ovo iz razloga što ove osobe proizvode veće količine ugljen dioksida koji ih privlači.
-Životni vek ženke komarca je od dve nedelje do nekoliko meseci, dok mužjaci žive svega nedelju dana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa