5. avgust 2021.5. avg 2021.
Rokenrolom do izvora duše
Biljana Krstić i Bistrik pred Šapčanima 12. avgusta (21:00)

Rokenrolom do izvora duše

Deo dva velika benda „Suncokreti“ i „Rani mraz“. Nastupala na albumima čija popularnost i danas traje. Solo karijera na podsticaj Balaševića. Rok i pop stazama do želja nastalih u detinjstvu
Biljana Krstić danas je sinonim za etno muziku i interpretator koji je sa svojom grupom „Bistrik“ notama ujednio Balkan, stvarajući koheziju izvornih zvukova različitih, a opet bliskih podneblja. Etno početak zapravo je bio povratak interesovanju začetom u detinjstvu, nastalom iz pesama koje joj je pevala majka, a između tih niških dana, školskog stasavanja i sanovom građenju ideje o etno bendu, Biljana je izgrađivala karijeru u poljima rok i pop muzike, a kako bi drugačije tokom sedamdesetih, u Beogradu, kada je rokenrol bio mnogo više od muzičkog pravca, predstavljajući obeležje jedne epohe.

RANI MRAZ


Nije prošlo mnogo vremena kada je upisala Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu zakoračila je u centar muzike ovog dela velike države. Odlazeći na mesta gde su se okupljali muzičari, dok je polet stvarao energiju za kreativno iskorišćavanje što više vremena, upoznala je Boru Đorđevića, već onda članom „Suncokreta“ koji je sa oduševljenjem govorio kolegama iz benda kako je upoznao devojku sa Muzičke akademije koja sve besprekorno ponovi što on odsvira i otpeva. Ubrzo je postala član benda upamćenog, između ostalog po izdvedbama pesama „Prvi sneg“ i „Moje bube“, što je i naziv jedinog studijskog albuma gde je učestvovao Đorđević.
Danas često govorimo o rivalitetu i potpuno drugačijim pogledima na mnoge stvari Bore Đorđevića i nažalost pokojnog Đorđa Balaševića, a nekada, doduše, kratko, bili su zajedno u jednom bendu, zvao se „Rani mraz“, ostavši do danas jedan od sastava sa najvećim imenima muzičke scene. Kada je Bora stigao u novi grupu na poziv Balaševića, sa njim je sastav pojačala i Bilja Krstić. Uz Vericu Todorović „Rani mraz“ je postao veliki kvartet koji je zajedno funkcionisao godinu dana, ali je i u tom periodu zabeležio nastupe u Domu omladine, SKC, a svaki koncert je bio kombinacija humora Đorđa Balaševića i pesme Bore Đorđevića. Snimili su singlicu sa pesmama „Računajte na nas“ i „Strašan žulj“, dok su na koncertima zajedno izvodili: „Lutka sa naslovne strane“, „Zvezda potkrovlja i suterena“, „Oprosti mi Ketrin“ i „Život je more“. Ubrzo je Đođrević formirao „Riblju čorbu“, a Biljana i dan danas dobar prijatelj sa Đorđevićem, ostala je u grupi „Rani mraz“ do 1983, snimivši dva albuma.

Slušajući pozive svoje duše kreirala je prvi album, a onda je spontano nastao bend koji će ispisati istoriju etmo melosa


Njen glas se može kao prateći vokal ukrasio je evergrin numere „Neki novi klinci“, „Mnogo mi znači to“, „Drago mi je zbog mog starog“, „Menuet“ali je i glavni vokal u više pesama, gde se (iskoristiću priliku da budem subjektivan) posebno ističe u izvedbi „Prvi januar“. U isto vreme su Balašević i Biljana Krstić započeli solo karijere, a često je isticala da je upravo njen kasniji kum podsticao da se okuša samostalno. Hrabro je zakoračila u solo karijeru iskazavši se albumom „Prevari večeras svoje društvo sa mnom“. Ostala je u sferi pop muzike. Spojio se njen senzibilitet i ukus publike, te su vremenom nastala još četiri albuma, poslednji 1994. godine.
Sve vreme je istraživala muzičko nasleđe predela kojem pripada, strpljivo stvarajući građu iz koje će kreativnošću nastati umetnost unikatna kao spoj izvorne muzike i uticaja kakve je susretala tokom karijere. Rad je ispunjavao, slušajući pozive svoje duše kreirala je prvi album, a onda je spontano nastao bend koji će ispisati istoriju etno melosa na ulasku u ovaj vek. O tome više u narednom broju.
Svaka godina, koncert, gostovanje, kontakt sa poštovaocima, svaki uticaj koji je oblikovao Biljanin muzički opus, oslikan je kroz stvaralaštvo „Bistrika“ i spoj različitih tradicija učinio ih jedinstvenim i traženim. Pred Šapčanima će deo onoga zbog čega ih širom planete žele, predstaviti u letnjoj bašti kluba „Stelina“ u četvrtak, 12. avgusta, od 21 čas. Organizaotori događaja su „Stelina“ i Bluz i džez udruženje Šabac. Ulaznice su dostupne u klubu koji će i ugostiti vrsne umetnike.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa