5. avgust 2021.5. avg 2021.
ŠAMPIONSKA SADAŠNjOST I BUDUĆNOST
VATERPOLO: USPESI MLAĐIH KATEGORIJA Vaterpolo Kluba „ŠABAC“

ŠAMPIONSKA SADAŠNjOST I BUDUĆNOST

Ciklus izazova Prvenstva za mlađe kategorije vaterpolisti „Šapca“ okončali sa četiri odličja. U zbiru sa Kupom Srbije sezonu mlađih obeležilo čak sedam medalja na nacionalnom nivou! Generacije 2008. i 2009. nastavile dominaciju Srbijom. Zbirno u samom vrhu države. Nezvanično i 2007. godište najbolje
Bronza 2006. godišta stavila je zlatnu, do sada najsjajniju tačku na ovosezonski ciklus takmičenja mlađih kategorija Vaterpolo kluba „Šabac“. Mladi šabački „delfini“ su u četiri generacije izborili finalne tunire u okviru niza prvenstvenih takmičenja i na svakom od njih osvjili medalju. Od četiri odličja dva su bila zlatna. Učinak je još bolji kada se ovim rezultatima pridruže zimsko-prolećna dostignuća u Kupu gde su osvojene još dve zlatne i jedna srebrna medalja. Ukupan zbir govori da su četiri generacije Šapčana osvojile u sezoni 2020/21. četiri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, što je rezultat kakav istorija ovog kluba ne pamti.

Kada govorimo o četiri generacije mislimo na igrače rođene 2006, 2008, 2009. i 2010. godine.

-Od trenutka kada smo se vratili na rekonstruisani bazen u našem gradu postavili smo temelje unapređenja rada naše škole. Prvi tim je važan, ali smo jednako želeli da napravimo jednu od vodećih škola u Srbiji gde bi igrači stasavali, kako sportski, tako i kao ličnosti. Trudili smo se da plan stvaramo u konsultaciji sa najvećim stručnjacima i postepeno stvaramo mlađe kategorije koje će biti konkurentne rivalima i ponovo, kao na početku veka, budemo tim koji ima sve kategorije u završnici takmičenja. Brže nego što smo očekivali, uspeli smo u tome. Deca su zavolela bazen, zavolela vaterpolo i imaju nepresušnu energiju, žeđ za napretkom, što nas čini ponosnima. Osnovni pricip je da gradimo dobre igrače koji će biti još bolji ljudi i biti pravi predstavnici svog kluba i grada i van bazena, treninga i utakmica – ističu u Vaterpolo klubu „Šabac“.

Vredi naglasiti da je u 2008. i 2009. godištu na oba takmičenja Šabac imao najmanje dve (Šabac 1 i Šabac 2), a nekada i tri ekipe (pridruži se i ekipa „Sava“) koje su se nadmetale. U čak tri navrata Šapčani su jedini imali među šest najboljih u državi čak dva svoja tima. Na završnici Kupa, drugom timu 2009. godišta i mlađih (uglavnom igrači 2010. rođeni), bronza je za korak izmakla.

Dominacija nad svima: 2008. godište


Fenomen 2008. godišta
Idealno vreme za prve vaterpolo treninge je sedam godina, a kako je Gradski bazen otvoren 2015, dečaci rođeni 2008. dobili su priliku da od prvog treninga imaju izvanredne uslove za napredak. Kroz program besplatne obuke plivanja selektovani su zainteresovani momci i tako je počelo stvaranje generacije koja je svojevrsni fenomen srpskog vaterpola. Prvo takmičenje su imali 2019. godine i sada na kraju takmičarske 2021. ne znaju za bilo šta drugo osim pobeda.

Ne samo da su osvojili sva takmičenja, trostruki su šampioni Srbije, dvostruki pobednici Kupa, već su na putu ka tim trofejima ostvarili sve pobede!!! postavivši i rekorde u gol razlici. Kada znamo da svaki prvenstveni ciklus obuhvata četiri nivoa takmičenja, a kup tri, govorimo o 18 turnira gde Šapčani beleže sve same pobede. Ekipe duže tradicije, iz većih gradova ne mogu da im pariraju, a srpski vaterpolo ne pamti takvu dominaciju. Daleko su ispred: Radničkog, Partizana, Zvezde, Vojvodine, Novog Beograda, Beograda, Zemuna...

Šampioni bez poraza: 2009. godište


Godište 2009. sledi starije
Uzorom ka godinu dana starijim klupskim kolegama i 2009. godište rešilo je da dominira u Srbiji. Oni su debitovali takmičarski prethodne godine i iza sebe imaju jedan Kup i jedno Prvenstvo obeleženo sve samim trijumfima i naravno pobedničkim peharima i medaljama. Neretko su pobede izražene dvocifrenim rezultatom.

generacija koja obećava: 2010. godište


Najmlađi spremni za najviše
Leto koje se bliži kraju donelo je prve zvanične takmičarske izazove za 2010. godište. Ovi momci su igrali i izvanredno se nosili kao deo druge ekipe 2009. godišta tokom kup nadmetanja, a na debiju u svom uzrastu osvojili su bronzu na finalnom turniru u Beogradu. Na regionalnom nivou su dominantni, a u Beogradu su odlučujući meč za finale izgubili od Partizana posle izvođenja peteraca, iako su bili bolji veći deo meča. Bronza je sigurno osvojena, a sigurno bi finale sa Novim Beogradom bilo istinski spektakl. Naravno, već Kup je prilika za novi iskorak.

dva podviga: generacija 2006.


Dva podviga 2006.
Momci rođeni 2006. zbog nedostatka infrastrukturnih potencijala nisu mogli da započnu u pravo vreme trenažni proces i samim tim su u startu u zaostatku za vršnjacima iz drugih klubova, no uspeli su to da nadoknade na neverovatan način. Značajan deo igračkog kadra čine igrači 2007. rođeni, te su i po godinama starosti iza rivala, ali su opet stigli do dva odličja.

Srebo iz Kupa i bronza na prvenstvu imaju praktično sjaj zlata, jer su dva puta bili ispred iskusnijih rivala poput Vojvodine, Taša, Zvezde, Beograda, Zemuna, a samo je neprikosnoveni Partizan bio ispred na oba nadmetanja (u Prvenstvu Partizan i Partizan dva su osvojili zlato i srebro).
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa