12. avgust 2021.12. avg 2021.
Narednih dana javni poziv za građane
KAKO DO SUBVENCIJA ZA ENERGETSKI EFIKASNIJA DOMAĆINSTVA

Narednih dana javni poziv za građane

Predviđeno je da u ovom, prvom krugu, budu subvencionisane samo kuće u selima i prigradskim naseljima. Subvencije će pokrivati do 50 odsto troškova. Uslovi koje građani moraju da ispune su: da je kuća bar u postupku ozakonjenja i da žive u tim objektima, odnosno da se ne radi o vikendici
Prvi subvencionisani radovi na zameni stolarije i kotlova trebalo bi da počnu do kraja septembra. Grad je za ovu namenu izdvojio sredstva koja će biti dovoljna za unapređenje energetske efikasnosti stotinak domaćinstava. Kako se radi o pilot projektu, ove godine će se videti dobre i loše strane predviđenog načina rada, a plan je da program bude dugoročan, odnosno da se nastavi narednih godina.
Grad je za ovu nameni izdvojio 5 miliona dinara, a isto toliko i Ministarstvo rudarstva i energetike. To predstavlja polovinu sredstava, dok će drugu polovinu dati građani, tako da će se do kraja godine u energetsku efikasnost individualnih jedinica stanovanja uložiti najmanje 20 miliona dinara.

Građani će moći da promene stolariju ili kotolove za grejanje.

Predviđeno je da u ovom, prvom krugu, budu subvencionisane samo kuće u selima i prigradskim naseljima. Subvencije će pokrivati do 50 odsto troškova, odnosno do 100.000 dinara za zamenu stolarije i do 85.000 dinara za zamenu kotlova.

Različiti projekti već sprovedeni u Gradu
Ove godine u programu učestvuju samo kuće u selima i prigradskim naseljima. Rezlog je što Grad odavno sprovodi različite projekte iz oblasti energetske efikasnosti, a koji su vezani za gradsko jezgro. Subvencioniše se priključak na mrežu distribucije prirodnog gasa, radi se termoizolacija zgrada sa mogućnošću otplate na više godina, pri čemu se subvencioniše ugradnja termostatskih ventila, Biosol projekat na Letnjikovcu je omogućio energetsku nezavisnost više objekata u ovom naselju.


Javni poziv za građane će biti raspisan u narednih desetak dana. Pre toga će biti napravljen konačan spisak firmi koje će moći da izvode radove.

-Bilo je više gruga mera, a Grad Šabac se odlučio za zamenu stolarije, zamenu kotlova na fosilna goriva i ugradnju termosolarnih kolektora za sanitarnu vodu. Ove godine se, međutim, za ugradnju termosolarnih kolekotora nije prijavila nijedna firma. Za sada na listi imamo pet firmi za zamenu stolarije i tri za zamenu kotlova, objašnjava Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana Šabac”, rukovodilac programa i član komisije.

Uslovi koje građani moraju da ispune su: da je kuća bar u postupku ozakonjenja i da žive u tim objektima, odnosno da se ne radi o vikendici (dokaz će biti računi za struju). Lista će se formirati na osnovu broja bodova, a biće bodovan, između ostalog, i broj članova domaćinstva.
Pozivi za firme su već objavljeni i za njih su uslovi bili da su osnovani pre najmanje šest meseci i da nisu u stečaju.

-Firme su direktni korisnici sredstava, zbog toga je bitno da imaju sklopljene ugovore sa Gradom. Građani će moći da izaberu jednu od firmi sa liste, ona će im dati profakturu na osnovu koje će aplicirati za sredstva. Sve prijave će pregledati komisija koja će ih rangirati. Komisija će i obići građane da utvrdi da li se stvarno stanje poklapa sa prijavljenim. Nakon toga, oni će moći da uplate svoju polovinu novca i dođu kod nas sa računom, a mi ćemo firmi uplatiti drugi deo, navodi Jerotić.
Račun podrazumeva i kupovinu stolarije, odnosno kotla i ugradnju. Iako grad finansira radove u iznosu do 100.000 kod zamene stolarije i do 85.000 kod zamenene kotolova, građani neće biti limitirani. Ukoliko investicija bude iznosila više građani će platiti ostatak. Konkretno: ukupna cena radova je 180.000 dinara – Grad i vlasnik kuće plaćaju po 90.000 dinara; radovi su 200.000 dinara – Grad i vlasnik snose troškove po 100.000 dinara; radovi koštaju 250.000 dinara – Grad plaća 100.000, a vlasnik 150.000 dinara.



-Radi se o pilot projektu. Novac će Grad morati da utroši do kraja godine i zbog toga nisu izdvojena veća sredstva. Videćemo šta su dobre, šta loše strane i učiti i korigovati u hodu. Planirano je da projekat bude dugoročan i da se ubuduće finansira iz različitih fondova Evropske unije, kaže Slobodan Jerotić.

Građani neće moći da konkurišu za obe mere koje se subvencionišu, nego samo za jednu. Jerotić ističe da je cilj da kroz projekat prođe što više građana, a da uštede budu evidentne.
Građani će sve potrebne informacije moći da pronađu na portalu Grada Šapca.

Ministarstvo je prvobitno za ovu namenu opredelilo 54 miliona dinara i bilo je predviđeno da samo nekoliko lokalnih samouprava učestvuje u pilot projektu. Međutim, zbog velikog interesovanja iznos je povećan na 224 miliona, a čak 67 lokalnih samouprava je dobilo sredstva.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa