12. avgust 2021.12. avg 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obuke na CNC mašini i 3d štampaču

Počele obuke za nezaposlena lica

Centar za stručno usavršavanje od nedavno ima licencu za obrazovanje odraslih. Osnovna obuka za operatera 3d štampača se organizuje u Centru za stručno usavršavanje. 3d štampa je danas nešto što se smatra savremenom tehnologijom
U Centru za stručno usavršavanje danas su počele dve obuke za nezaposlena lica – Obuka za operativno korišćenje 3d štampača i Obuka za rad na numerički upravljanoj glodalici (CNC glodalici). Centar za stručno usavršavanje od nedavno ima licencu za obrazovanje odraslih.

-Krećemo sa dve obuke, jedna se odnosi na 3d štampu a druga na CNC mašinu. Obuke su zanimljive i dinamične i nadam se da će nezaposlenim licima pomoći da dobiju posao – rekao je direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović i dodao da sa prethodne obuke tri od četiri polaznika odmah pronašla posao.

sa prethodne obuke tri od četiri polaznika odmah pronašla posao


Kada je u pitanju odziv nezaposlenih za učešće u obukama Direktor ističe da su letnji period i godišnji odmori uticali na broj prijavljenih.

-Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti još dve licence, odnosno rešenja koja se odnose na Instalatere opreme za obnovljive izvore energije i na Solarne panele za proizvodnju električne energije.

Osnovna obuka za operatera 3d štampača se organizuje u Centru za stručno usavršavanje u trajanju od 40 sati i sastoji se iz više tematskih celina.

Foto: Glas Podrinja


-3d štampa je danas nešto što se smatra savremenom tehnologijom i nalazi sve veću primenu u različitim sferama života, medicine, obrazovanja. Za nas je bitno da polaznike obučimo osnovnim stvarima u radu sa 3d štampom, da se upoznaju i vide kako se prave modeli kako bi kasnije mogli samostalno da kreiraju i štampaju potrebne modele – istakao je Instruktor za 3d opremu Milan Savić.

Polaznik ove obuke Almir Alija nada se da će na ovaj način lakše doći do zaposlenja.
-Mislim da će mi ova obuka koristiti u budućnosti. Sama obuka je jako zanimljiva i dinamična ali i korisna.

Jedan deo obuke za CNC glodalicu će se održavati u Trening centru a drugi u preduzeću „Galeb“ na konkretnim mašinama. Obuka će trajati tri meseca.

Foto: Glas Podrinja


Profesor Tehničke škole u Šapcu Stanimir Ranković zadovoljan je kako je prethodna obuka protekla i nada se da će zainteresovanost i mogućnost zaposlenja i ove godine biti na istom nivou.

-Jako sam bio zadovoljan sa prošlogodišnjim polaznicima. Njih troje dobilo je zaposlenje u firmi „Galeb“. Ove godine kurs će trajati tri meseca, a potreba za CNC operaterima sve je veća. Mislim da je potrebno što više obučenih na ovim mašnama.

Centar za stručno usavršavanje podneo je molbu za dobijanje akreditacije za holtikulturu a zahvaljujući Austrijskoj razvojnoj agenciji i projektu SID opremljen je prostor Centra i stvoreni uslovi za obučavanje nezaposlenih lica.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa