20. oktobar 2011.20. okt 2011.
SKRIVENO TURISTIČKO BLAGO MALOG ZVORNIKA

MISTERIJA KAMENE DEVOJKE

Opština Mali Zvornik raspolaže odličnim prirodnim predispozicijama za razvoj turizma. Iako je manifestacioni turizam nešto čime ova Opština vidi svoju perspektivu na turističkom tržištu, najveći potencijal za privlačenje gostiju u Mali Zvornik čini Tajanstveni podzemni grad Karađorđevića
Jedna od najmlađih Turističkih organizacija u Srbiji TO Mali Zvornik, od januara meseca ove godine, odnosno od osnivanja, sprovodi misiju koja bi trebala da omogući svim ljubiteljima putovanja da osete duh života na reci Drini i njenoj obali, da spoznaju sve lepote ovog prostora i uživaju u aktivnom odmoru.
Izuzetne prirodne predispozicije idealne su za razvoj seoskog i banjskog turizma. Sa druge strane manifestacioni turizam je jedan od segmenata u kome ova Opština pronalazi svoju perspektivu na turističkom tržištu. Međutim, kao najveći potencijal u ovoj oblasti, u TOMZ vide Tajanstveni podzemni grad Karađorđevića.
- Prema raspoloživim podacima, ovo područje je geografsko središte i najpogodnije mesto za formiranje odbranbene linije zemlje. Njegovo kraljevsko veličanstvo Aleksandar Prvi Karađorđević je odlučio da baš ovde, u Malom Zvorniku, izgradi sklonište u dubokoj tajnosti, pod šifrom “kamena devojka“. Bez ikakvih pisanih tragova koji bi se mogli naći u arhivima. Sklonište je namenjeno premeštanju čitave vlade i njegove svite, a prostorije su izgrađene tako da mogu zadovoljiti sve njihove potrebe ““ kaže direktor TOMZ Vojislav Stamenković.
Radovi na izgradnji tajnog skrovišta počeli su 1932. godine, a okončani dve godine kasnije, nakon oktobarskog atentata na kralja Aleksandra u Marselju. Misteriozni kompleks prostire se na površini od 5.000 kvm. Podzemni grad dužine oko 1.500 metara obuhvata 75 prostorija. U kompleks, urađen od čvrstog materijala po tada najsavremenijim vojno arhitektonskim standardima, moglo je da se smesti od tri do pet hiljada ljudi. Zdanje je trebalo da odoli udarima tada najsavremenijeg oružja. Po nezvaničnim saznanjima, projektant je bio ruski arhitekta, stručnjak za kopanje rudnika.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa