12. avgust 2021.12. avg 2021.
DUŠAN SIMIĆ

DUŠAN SIMIĆ

Internacionalni teatarski festival na Mišaru od 14. do 19. avgusta

Pozorište spaja mlade

„Festival je dobra prilika da mladi glumci vide jedni druge, da sagledaju domete ostvarenja. Namera nam je da učesnici i publika odu sa dobrim utiscima i mislima o pogledanim predstavama. Naš Festival je jedinstven, jer okuplja mlade, kada je u pitanju kompletna organizacija, ali verujem da i starija publika treba da poseti INTEF“, ističe Dušan Simić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala na Mišaru
Internacionalni teatarski festival (INTEF) biće realizovan od 14. do 19. avgusta na Mišaru. Tokom pet takmičarskih dana biće izvedeno deset predstava, pet u omladinskoj i pet studenskoj kategoriji, iz zemlje i regiona. U večeri zatvaranja u čast nagrađenih biće odigrana monodrama rađena prema motivima iz zbirke pesama „Poljska konjica“.

Omladinske i studendtske predstave u selekciji
Dušan Simić, direktor INTEF ističe da je selekcija presek stanja omladinskih i studentskih ostvarenja, te da je teatar ono što sve spaja.

-Smatram da je Festival dobra prilika da mladi glumci vide jedni druge, da sagledaju domete ostvarenja koja će biti na sceni i možda prevaziđu sujetu, koja nažalost postoji u ovom našem poslu. Namera nam je da odu sa dobrim utiscima i mislima o pogledanim predstavama. Naš Festival je jedinstven, jer okuplja mlade, kada je u pitanju kompletna organizacija, ali verujem da i starija publika treba da poseti INTEF. Razmena mišljenja, ideja, stavova je nešto dragoceno i nije „rezervisana“ za određenu starosnu dob, tako da su svi dobrodošli - dodaje Simić i napominje da je selektorka, poznata srpska glumica i profesorka, Ljiljana Blagojević imala je težak zadatak prilikom odabira predstava za INTEF.

-Zanimljivo je to da su dramski komadi iz omladinske selekcije već nagrađivani, a ovo će biti jedno malo EX YU finale. Selektorka je odabrala predstave sa temama koje tište mladog čoveka. Publika će imati priliku da uživa u različitim žanrovima, od komedije do drame. Klasični dramski tekstovi, autorski projekti, deo su selekcije, te verujem da će Festival doneti jednu dozu otklona svima. Svi smo se uželeli kulturnih sadržaja i siguran sam da će sala Doma kulture na Mišaru biti ispunjena. Očekujem da ćemo se na pravi način vratiti teatru nakon godinu dana drugačije svakodnevice. Raduje me što imamo i domaću predstavu, što nije pravilo, no selektorka je smatrala da „Laža i paralaža“ treba ravnopravno da učestvuje u nadmetanju za nagradu omladinske selekcije. Iako bi trebalo da navijamo za svoje, očekujem da će žiri voditi se isključivo kriterijumom kvaliteta.

Žiri na teškom zadatku
Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala čine glumice Ivana Terzić i Vanja Pavlović, kao i glumica Milica Glogovac iz Trebinja dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu na prvom izdanju INTEF-a. Osim stručnog žirija Festival ima i žiri učesnika, a dodeliće priznanja za dva najbolja ravnopravna glumačka ostvarenja i najbolju predstavu.

- Zbog velikog interesovanja uključili smo i studentsku selekciju, te imamo pet predstava u omladinskoj i pet u studentskoj selekciji. Biće dodeljeno sedam nagrada u omladinskoj konkurenciji, a nazvane su po velikanima šabačkog glumišta koji su ostavili izuzetan trag u teatarskom životu grada (Milenko Zablaćanski, Branka Crnomarković, Cane Firaunović, Ana Milanović, Vladislava Lalicki i Aleksandar Aca Ognjanović), kao i nagradu za najbolju predstavu „Vožd“. Ove godine publika će nakon odgledane predstave dati ocenu i tako odabrati svog favorita Festivala.

Prateći program za sve uzraste
Raznovrstan prateći program predviđen je i za ovo izdanje INTEF-a, te je jedan od fokusa kultura sećanja. Važne tačke prošlosti i sadašnjosti biće na mapi organizatora i posetilaca.

Naš Festival je jedinstven, jer okuplja mlade, kada je u pitanju kompletna organizacija, ali verujem da i starija publika treba da poseti INTEF


- Za učesnike će biti pripremljeni posebni sadržaji kako bismo ih upoznali sa našom istorijom, običajima i kulturom koju baštinimo. Dugovečnost teatarskog života je nešto na šta smo ponosni, ali ne zaboravljamo ni Biblioteku šabačku, Narodni muzej, Mišar, Tvrđavu na Starom gradu, te očekujemo ispunjeno vreme i dobro druženje. Želimo da neke događaje, ljude sačuvamo od zaborava i neke manje poznate sekvence učinimo dostupnim javnosti - ističe Simić i kao bitan segment izdvaja edukaciju pozorišne publike, pre svega one najmlađe.

-Od 14. do 19. avgusta u holu Doma kulture biće izložba “Čarobnjak scene” posvećena stogodišnjici od rođenja reditelja Aleksandra Ace Ognjanovića. U saradnji sa porodicom poznatog reditelja priredili smo jednu izuzetnu postavku gde ćemo predstaviti neke do sada nepoznate detalje iz života stvaraoca koji je dao doprinos pozorišnoj umetnosti. Za najmlađe, 16. avgusta, pripremili smo kreativnu radionicu Biblioteke šabačke „Pozorišni bonton“, a potom i Dečji kabare Nezavisne dramske asocijacije „Veselo majmunče“. Dan kasnije u Muzeju na Mišaru biće predstavljanje novog programa „Trag u vremenu“, posvećenog liku i delu nekog od dramskih pisaca/esejista, ove godine je to Branko Miljković. Za zainteresovane biće dostupna i glumačka radionica „Ima neka tajna veza“ glumca Senada Milanovića.

Karte su u prodaji na dan Festivala i komplet za sve predstave iznosi 500 dinara, dok je cena pojedinačne za svaku predstavu 200 dinara.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa