20. oktobar 2011.20. okt 2011.

HIMNA ĆIRILICI

U manastiru Čokešina održana je šesta po redu likovna kolonija na kojoj je centralna oblast rada kaligrafija. Učesnici su i ove godine učenici uzrasta od petog do osmog razreda škola koje nose naziv kao i organizator kolonije ““ Osnovna škola „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru, gde je otvorena izložba radova nastalih na prethodnih pet saziva
U cilju negovanja tradicije, čuvanja kulture i duhovnosti, ali i usvajanja novih znanja iz oblasti likovne i opšte kulture, ušuškani u zidine čokešinskog manastira, učesnici kolonije sedam dana vredno su radili uz pomoć asistenata, edukatora iz Škole za umetničke zanate.
- Kad sam došla i videla novu grupu malo sam bila skeptična kako će to sve izgledati, međutim, deca su zavolela ovaj prostor, sprijateljila se, a što se tiče kretivnosti, ja im dajem najvišu ocenu. Prosto sam zatečena kolike su njihove mogućnosti i koliko su talentovani ““ ističe Nataša Jovanović, profesor kaligrafije u Školi za umetničke zanate u Šapcu.
Ove godine, u znaku obeležavanja godišnjice dobijanja Nobelove nagrade i rođenja Ive Andrića, tema radionice bila je naš nobelovac, i citati iz njegovog romana „Znakovi kraj puta“. Katarina Stoparić, učenica OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ iz Požarevca prvi put je učesnik likovne kolonije u Čokešini, i kaže da, osim što je stekla nove prijatelje, imala mogućnost da izrazi svoju kreativnost i nauči mnogo toga kad je kaligrafija u pitanju. Aleksandru Jokiću iz Klenja koji je drugi put u Čokešini, posebno se dopada što je ove godine „zadata tema“ Andrić, što omogućava pored likovnog izraza i proučavanje misli velikog književnika. Kreativnost i požrtvovanost mladih umetnika zaslužila je priznanje i od osvedočenih majstora zanata i priznatih stručnjaka, poput profesora Svetozara Pajića Diaka:
- Ovde sam po drugi put da podržim kreativnost ovih mladih ljudi. Ono čime se ja bavim i ova deca, je vid umetnosti koji zahteva mir, smirenje, tihovanje jer ovo što radimo je duboka istorija naše pismenosti, i pristupa pisanoj reči ““ kaže Svetozar Pajić Diak, slikar kaligraf, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa