19. avgust 2021.19. avg 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OBELEŽENA 215. GODIŠNjICA BOJA NA MIŠARU

SEĆANjE JE NAŠA OBAVEZA

Sećanje i pomen koji smo danas odali mišarskim junacima, moralna je i svaka druga obaveza Grada Šapca i njegovih građana. Generacija kojoj pripadamo, oseća dužnost da sačuva uspomenu na velike ljude i događaje koji su oblikovali kolektivnu narodnu svest i postavili temelje društvu u kojem živimo. Zajedno sa svojom državom, negujemo sećanje na same početke stvaranja moderne srpske državnosti, kojima Mišar neizostavno pripada
Proteklog petka, obeležena je 215. godišnjica Boja na Mišaru, jedne od najznačajnijih pobeda Karađorđevih ustanika u Prvom srpskom ustanku.

Nakon pomena Karađorđu i mišarskim junacima, vence su položili predstavnici Vlade Republike Srbije iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Grada Šapca, Mačvanskog okruga, drugih lokalnih samouprava, kao i predstavnici udruženja građana koji neguju kulturu sećanja.

Gradonačelnik Šapca
dr Aleksandar Pajić, Foto: Glas Podrinja


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić rekao je da je do današnjih dana Boj na Mišaru ostao jedna od najvećih pobeda srpskog naroda i jedna od najznačajnijih kojom je šabački kraj odužio svoj dug prema državi Srbiji.

- Sećanje i pomen koji smo danas odali mišarskim junacima, moralna je i svaka druga obaveza Grada Šapca i njegovih građana. Generacija kojoj pripadamo, oseća dužnost da sačuva uspomenu na velike ljude i događaje koji su oblikovali kolektivnu narodnu svest i postavili temelje društvu u kojem živimo. Zajedno sa svojom državom, negujemo sećanje na same početke stvaranja moderne srpske državnosti, kojima Mišar neizostavno pripada. Budućnost i prosperitet jednog naroda, može garantovati samo efikasna i jaka država koja je oslonac i sigurnost svim njenim građanima. Stoga se naše bitke koje danas vodimo ogledaju u dužnosti da čuvamo sopstvenu državu i da je unapređujemo u skladu sa savremenim tokovima sveta, istakao je gradonačelnik Pajić.

Foto: Glas Podrinja


Jedan od bitnih ciljeva koje je lokalna samouprava postavila je rekonstrukcija zgrade Doma kulture Mišar. Za ovaj projekat u 2021. godini, gradu Šapcu odobreno je 15 miliona dinara na konkursu ,,Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja, dok je dodatnih osam miliona dinara opredelio Grad Šabac.

- Kreiranjem dodatnih sadržaja oslonjenih na priču o Mišaru i njegov istorijski značaj, daće se dodatni podstrek unapređenju različitih segmenata života ljudi ovog kraja. Smatramo da je upravo ovo najbolji način da se dostojno odužimo precima i budućim generacijama ostavimo dobar primer borbe za svoj grad, narod i državu. Temelj koji su položili mišarski junaci, čvrsta je podloga na kojoj treba raditi na ostvarenju navedenih ciljeva, dodao je gradonačelnik Pajić.

Državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, Foto: Glas Podrinja


Državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor podsetio je da je dužnost i obaveza svih nas da negujemo sećanje na slavne mišarske junake.

- Srbija je uvek bila na strani istorije, pravde i istine kojima mora da se ponosi svaki građanin, kako bismo ostavili svojim potomcima saznanja šta se događalo u davnim vremenima. To će nam doneti mnogo više snage i volje da u budućem periodu još više cenimo slobodu, a ako bude trebalo, i da je branimo. Naša je želja i nada da bar jedna generacija u Srbiji odraste bez potrebe da koristi oružje boreći se za slobodu, naglasio je Kapor.

Foto: Glas Podrinja


Glumci Omladinskog teatra „Vožd“ iz Mišara – Dušan Simić, Filip Rajković i Ognjen Đukić, izveli su umetnički program pod nazivom „Kaži Bože do spasenja pute“, a dva sjajna vokala iz Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Anastasija Bogdanović i Vladana Danojlić, upotpunile su svečanost.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa