19. avgust 2021.19. avg 2021.
ALEKSANDAR PRICA, PREDSEDNIK UO ASOCIJACIJE DUGA

ALEKSANDAR PRICA, PREDSEDNIK UO ASOCIJACIJE DUGA

ASOCIJACAIJA „DUGA“ JEDNA OD 30 ORGANIZACIJA GRAĐANSKOG DRUŠTVA UČESNICA PROJEKTA „AST“

Zaista možemo uticati na strateška dokumenta

„Institucionalni grant biće korišćen u svrhe povećanja dobrobiti za sve naše, korisnike usluga i povećanje učešća građana u donošenju odluka, posebno na lokalnom nivou. Želimo da povećamo mobilisanje građana u procesima donošenja odluka, da povećamo učešće Asocijacije Duga u mrežama i savezima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kako bi povećali i naš uticaj na donosioce odluka u cilju povećanja kvaliteta, dostupnosti i obima pružanja usluga građanima koji pripadaju ranjivim društvenim grupama“, tvrdi Aleksandar Prica, predsednik UO Asocijacije Duga
„Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

ACT projekat čine 3 stuba: 1. grantovi; 2. izgradnja i jačanje kapaciteta; 3. jačanje uporišta u zajednici. Prva faza projekta realizovaće se od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2023. godine.

Duga lokalni partner
Asocijacija Duga je jedna od 30 organizacija građanskog društva (OGD) u Srbiji koja je dobila dvogodišnju institucionalnu podršku da unapredi i učvrsti svoje kapacitete. Kao organizacija koja se bavi pružanjem usluga i radom sa ljudima, ova podrška će im pomoći da korisnici njihovih usluga budu još zadovoljniji njihovim radom.

-Institucionalni grant biće korišćen u svrhe povećanja dobrobiti za sve naše, korisnike usluga i povećanje učešća građana u donošenju odluka, posebno na lokalnom nivou. Želimo da povećamo mobilisanje građana u procesima donošenja odluka, da povećamo učešće Asocijacije DUGA u mrežama i savezima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kako bi povećali i naš uticaj na donosioce odluka u cilju povećanja kvaliteta, dostupnosti i obima pružanja usluga građanima koji pripadaju ranjivim društvenim grupama- oblašnjava ispred Asocijacije Aleksandar Prica, predsednik UO Asocijacije Duga.

Primeri dobre prakse
-Na žalost jedine primere dobre prakse imam iz studijskih poseta pre svega Sjedinjenim Američkim Državama konretno Portlandu, ali i Kopenhagenu ili Oslu, gde građani bukvalno učestvuju u svakom procesu donošenja odluka, od početka do kraja, a nakon toga i u praćenju i proceni uspešnosti donesenih zakona, odluka i strateških dokumentata. Udruženja građana kao i aktivisti su visoko cenjeni u društvu, jako veliki broj građana je uključeno u volonterstvo, postoje udruženja građana koja se bave bukvalno svakom od oblasti života u gradu. To su najrazvijenije i rekao bih najsrećnije zajednice u kojima sam bio- ističe Aleksandar Prica.


Nemamo kulturu aktivističkog delovanja
Prica kaže, da naši sugrađani, na žalost, nisu dovoljno aktivni prilikom procesa donošenja bitnih odluka, ali da to nije osobenost samo Šapčana, već je slična situacija i u drugim gradovima Srbije.
-Mi kao društvo nemamo kulturu aktivističkog delovanja i borbe za svoja prava, čak su aktivisti i aktivistkinje često na meti napada i nerazumevanja od strane sugrađanki i sugrađana zbog želje da nešto promene i utiču na kvalitet života u našem gradu ili državi.

Do sada Asocijacija DUGA je uspevala ali uz velike napore da građane i građanke uključi u panel debate na teme od značaja za naš grad, ali ponovo napominjem uz velike napore i čak i kada okupimo određen broj sugrađana i sugrađanki uglavnom nemaju konstruktivnih ideja šta u stvari žele da promene, mislim da smo kao društvo više okrenuti kritikovanju nego promišljanju i aktivnom delovanju u društvenom životu- ističe Prica.

Veće učešće, bolji dokumenti
Da bi građani shvatili da imaju pravo da utiču na odluke koje se tiči njihovih života u jednoj zajednici, po Pricinom mišljenju neophodno je organizovati što više događaja, tribina, radionica gde će se građani podstaći na razmišljanje šta je to našem gradu zapravo potrebno.

-Građani treba da se uvere da mi zaista možemo uticati na strateška dokumenta, to odgovorno tvrdim kao član mnogih radnih grupa i na lokalnom i na nacionalnom nivou, zadovoljan sam što mogu reći da su mnoge moje sugestije, kao i sugestije mojih koleginica i kolega iz udruženja usvojene i nalaze se u mnogim lokalnim, ali i nacionalnim politikama. Što nas više učestvuje u procesima donošenja odluka, ti strateški dokumenti koji na kraju utiču na kvalitet našeg života, biće zaista upotrebljivi i adekvatni- kaže Aleksandara Prica.

Pomak, ali uvek može bolje
U poslednjih pet godina, po rečima predsednika UO Asocijacije Duga, Gradska uprava Šabac je dosta odmakla u uključivanju mnogih zainteresovanih strana u kreiranje strateških dokumenata, po njegovom mišljenju, mnogo više nego druge Jedinice lokalnih samouprava, međutim, uvek može da se uradi više.

-Mislim da više i civilni sektor i grad moraju uticati na građanke i građane da budu aktivniji u društvenom životu i pokazati im na koje sve načine to mogu. Ja smatram da je to na kraju i obaveza ako želimo grad po našoj meri, grad u kom je kvalitet života u svakoj oblasti na visokom nivou- zaključuje Aleksandar Prica.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa