19. avgust 2021.19. avg 2021.
vreme setve moramo uskladiti sa dugoročnom prognozom

vreme setve moramo uskladiti sa dugoročnom prognozom

Zasnivanje novog lucerišta

Optimalni rok za setvu lucerke u letnje-jesenjem periodu

Pre setve ratari bi trebalo da obave agrohemijsku analizu zemljišta i da ustanove da li na konkretnoj parceli lucerka može da uspeva, pre svega da se utvrdi pH vrednost, ali i da se odredi norma đubrenja i vrsta đubriva na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja zemljišta
Optimalni rok za setvu lucerke u letnje-jesenjem periodu traje od kraja avgusta pa do sredine septembra. Tradicionalno ovo je period za sejanje lucerke koja će u prvom prolećnom otkosu dati prosečan rod, međutim treba se voditi i činjenicom da optimalu trebaju ispuniti i tempertura, vlaga i dobro fizički usitnjena zemlja. Pre setve ratari bi trebalo da obave agrohemijsku analizu zemljišta i da ustanove da li na konkretnoj parceli lucerka može da uspeva, pre svega da se utvrdi PH vrednost, ali i da se odredi norma đubrenja i vrsta đubriva na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja zemljišta.

Osnovnu obradu obaviti na 20-25 cm dubine, a presetvenu pripremu desetak dana ranije, kako bi zemljište u tom periodu malo sleglo, što omogućuje kvalitetniju setvu. Na dobro pripremljenoj parceli granule zemljišta trebalo bi da budu veličine zrna pšenice. Tom prilikom zaorati i azotno đubrivo. Ukoliko je parcela sa lakšim tipovima zemljišta, suva i mekana, pre i posle setve trebalo bi povaljati parcelu glatkim valjkom radi kvalitetnije setve, ali i boljeg i ravnomernijeg klijanja i nicanja biljaka.

Na težim tipovima zemljišta može doći do stvaranja pokorice, što otežava nicanja mladih biljaka. Norma setve na dobro pripremljenoj parceli je 15-18 kg/ha deklarisanog semena ( dobar sklop se može dobiti i sa 10 kg/ha), dubina setve je od 0,5 cm na težim pa do 3 cm na lakšim tipovima zemljšta. Posle setve trebalo bi da ima dovoljno vlage u zemljištu za klijanje i nicanje biljaka, jer usled kasnijeg nicanja biljke ulaze nepripremljene u zimski period i temperatura od oko -6 stepeni može da ošteti ili potpuno da uništi usev lucerke. Zbog toga ratari uglavnom ovu kulturu seju krajem marta i početkom aprila. Kao sto rekoh na početku vreme setve moramo uskladiti sa dugoročnom prognozom kako produžena topla jesen ne bi izmamila mladu lucerku u neki veći porast koji bi bio štetan ako nastupe hladni zimski dani.
Dipl. inž. Jovan Sušić PSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa