19. avgust 2021.19. avg 2021.
USAGLAŠEN PRILIV I ODLIV SREDSTAVA
SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

USAGLAŠEN PRILIV I ODLIV SREDSTAVA

Na osnovu ove odluke kao i rabalansa planirano je da se u opštinsku kasu u toku 2021. slije nešto više od 410 miliona dinara bez prenetog viška iz ranijeg perioda. U prvoj polovini godine ostvareni prihodi su preko 210 miliona što predstavlja više od 51 odsto od godišnjeg plana
Pitanja koja se odnose na poslovanje JKP Progres Koceljeva su, na predlog predsednika opštine, skinuta sa dnevnog reda prošlonedeljne sednice Opštinskog veća, dok su ona koja su prezentovala rad Biblioteke Janko Veselinović usvojena i o njima će se izjašnjavati i odbornici na današnjem zasedanju Skupštine Opštine.

Ipak, jedno od najvažnijih razmatranih pitanja je Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu za prvih šest meseci tekuće godine.

Na osnovu ove odluke kao i rabalansa planirano je da se u opštinsku kasu u toku 2021. slije nešto više od 410 miliona dinara bez prenetog viška iz ranijeg perioda. U prvoj polovini godine ostvareni prihodi su preko 210 miliona što predstavlja više od 51 odsto od godišnjeg plana.
Najveći udeo ostvaren je po osnovu transfera od drugih nivoa vlasti jer je izvršenje preko 54 odsto, odnosno zahvaljujući ovim sredstvima koja imaju najveće učešće u ostvarenim prihodima, opštinska kasa je punija za više od 100 miliona dinara.

Što se tiče parkiranja bilo je problema zbog velike frekventnosti saobraćaja, postoje znakovi, ali je prisutna i nekultura vozača


Kod poreskih prihoda, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke ostvaren je u iznosu od gotovo 73,5 miliona dinara što je skoro 50 odsto od planiranog iznosa. Ova grupa prihoda u ukupno ostvarenom budžetskom prilivu novca učestvuje sa oko 35 odsto, a visok procenat izvršenja u okviru njih beleži se kod poreza na zarade na osnovu kojih se u opštinsku kasu za prvih šest meseci slilo gotovo 54 miliona.

Sa druge strane Odlukom o budžetu za ovu godinu kao i Odlukama o izmenama i dopunama Odluke planirano je da ova lokalna samouprava potroši nešto više od 750 miliona dinara od čega će za izgradnju i rekonstrukciju vrtića u Koceljevi a na osnovu namenskog kapitalnog transfera iz prethodne godine biti utrošeno gotovo 300 miliona.

U izveštajnom periodu koji obuhvata prvih šest meseci ostvareni su rashodi i izdaci od preko 111 miliona dinara što je tek nešto manje od 25 odsto od godišnjeg plana, što znači da je priliv u opštinskoj kasi veći od troškova za više od 98 miliona.

–Što se tiče rashoda, najveći deo izdataka je ostvaren u iznosu oko 50 odsto, s tim što, kao i svake godine, deo rashoda koji se odnosi prevashodno na letnje održavanje saobraćajne infrastrukture i na deo investicija u ovoj oblasti je nešto što je izvršeno do sada u manjem procentu jer je takva dinamika da se sa ovim radovima obično kreće u drugoj polovini godine. Takva praksa je i ove godine. Zahvaljujući našem dobrom planiranju kao i izradi dva rebalansa, odnos planiranih i ostvarenih priliva i odliva sredstava je usaglašen- istakao je šef odseka za finansije opštinske uprave Mileta Kovačević i dodao da su realno planirani prihodi kao i rashodi.

KOREN PROBLEMA JE U BAHATOSTI VOZAČA
Članovi veća diskutovali su prošle srede i o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji koceljevačke opštine. Oni su tom prilikom razmatrali izveštaj za prvih šest meseci 2021. a kritike su uglavnom bile usmerene ka bahatim vozačima koji se bez ikakvog obzira zaustavljaju u neposrednoj blizini raskrsnica ili na pešačkim prelazima čime utiču na smanjenu preglednost drugih učesnika u saobraćaju, parkiraju automobile na zelenim površinama. Neretko se, kažu, nepropisno zaustavljaju i na kolovozu i to baš pored znaka za zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.

Povećana frekventnost saobraćaja, ponašanje svih učesnika u saobraćaju i kršenje propisa posebno je aktuelno u periodu početka nove školske godine u zonama škola od kojih se neke nalaze i na državnim putevima što za đake predstavlja dodatnu vrstu opasnosti.



–U vezi aktivnosti vezanih za početak školske godine mi smo već počeli da sagledavamo saobraćajnu signalizaciju u zonama škola. Kao i svake godine dogovaramo se sa nadležnim odeljenjima u lokalnoj samoupravi, sagledavamo stanje na terenu, gde fale znakovi i u hodu rešavamo te probleme. Saobraćajni znakovi su uredni i mislim da su postavljeni u skladu sa pravilnikom. Što se tiče parkiranja bilo je problema zbog velike frekventnosti saobraćaja, postoje znakovi, ali je prisutna i nekultura vozača. Trudili smo se do sada da bar taj dolazak u školu od sedam do osam ujutru bude pokriven sa prisustvom policijske patrole, kao i period odlaska đaka. Od avgusta meseca pa kroz ceo septembar aktuelna je tzv.akcija Škola gde su nam sve snage usmerene na objekte škole, na dolazne pravce, na odlazak kući- rekao je predstavnik PS Koceljeva i zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Dejan Živanović koji je ukazao na potrebu novog osvežavanja i farbanja pešačkih prelaza, posebno u zonama škola.

On se složio sa konstatacijom predsednika opštine Dušanom Ilinčićem da će ova lokalna samouprava, u cilju zaštite pešaka, biti primorana da kod svakog pešačkog prelaza postavi ležećeg policajca. Živanović je takože sugerisao da bi trebalo razmisliti i o uvođenju naplate parkinga i zoniranju Koceljeve, posebno u centralnim ulicama, jer je činjenica da ima dovoljno parking mesta ali da su vozači naviknuti, kako kaže, da svoje svoje vozilo parkiraju baš ispred objekta u koji žele da idu. Ova sugestija ipak nije naišla na odobravanje kod pojedinih članova veća koji su postavili pitanje dosadašnjeg obima naplate kazni za kršenje propisa, te da je neophodno iscrpeti sva sredstva i analizirate njihove efekte pre nego što se odluči za zoniranje Koceljeve i uvođenje naplate parkiranja.

–Svake godine na temu o stanju bezbednosti saobraćaja pričamo najmanje dva puta. Ovaj izveštaj treba da ukaže na trenutno stanje sa jasno izdvojenim problemima, najvažnijim realizovanim aktivnostima kao i planiranim koji će biti realizovani u narednom periodu. Ako uporedimo podatke za prvih šest meseci ove godine sa onima iz istog perioda prošle jasno je da je 2021.bilo manje saobraćajnih nezgoda i što je najvažnije, nije bilo poginulih, za razliku od prošle kada je bilo dvoje poginulih od januara do juna. Za prvih šest meseci tekuće godine imali smo ukupno 11 nezgoda od kojih su dve sa teškim telesnim povredama i pet nezgoda sa licima koja su zadobila lakše telesne povrede, dok poginulih, na našu sreću, nije bilo- napomenuo je načelnik nadležnog odeljenja u opštinskoj upravi Miodrag Tadić.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa