19. avgust 2021.19. avg 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

SOKO GRAD

ŠKOLA PRIJATELjSTVA

Ruska deca iz Rusije i Nemačke zajedno sa srpskom decom pohađala su kreativne i sportske radionice, kao i radionice Srpsko-ruskog koda gde su razmenjivala i usavršavala svoja znanja o jeziku, kulturi, istoriji i veri naša dva naroda koja neguju vekovno prijateljstvo
Ruska deca iz Rusije i Nemačke zajedno sa srpskom decom pohađala su kreativne i sportske radionice, kao i radionice Srpsko-ruskog koda gde su razmenjivala i usavršavala svoja znanja o jeziku, kulturi, istoriji i veri naša dva naroda koja neguju vekovno prijateljstvo
U manastiru Sv. Nikolaja Srpskog u Soko Gradu kod Ljubovije u periodu od 5. do 15. avgusta održana je jubilarna 20. Škola prijateljstva. Internacionalni humanitarni letnji kamp za decu organizovala je srpska patriotska organizacija „Naša Srbija“ u saradnji sa Svetim sinodom Ruske pravoslavne crkve, a pod pokroviteljstvom kompanije „MORAVACEM“ iz Popovca i ruskog Fonda predsedničkih grantova. Ove godine u Soko Gradu okupilo se 180 dece iz Srbije, Rusije i Nemačke.

Ruska deca iz Rusije i Nemačke zajedno sa srpskom decom pohađala su kreativne i sportske radionice, kao i radionice Srpsko-ruskog koda gde su razmenjivala i usavršavala svoja znanja o jeziku, kulturi, istoriji i veri naša dva naroda koja neguju vekovno prijateljstvo.

Ljubovija.info


U subotu su organizovane radionice na kojima su deca predstavila svoja znanja i veštine, a posetili su ih Preosvećeni episkop šabački g. Lavrentije, predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Goran Josipović, ataše ambasade Ruske Federacije Aleksandar Nikolajevič Konanihin zajedno sa oganizatorima i gostima iz Rusije. Po završetku radionica, u sali manastirskog kompleksa održan je kulturno-umetnički program u kom su učestvovala deca iz Škole prijateljstva. Pred početak programa prisutnima se najpre obratio episkop šabački g. Lavrentije.
„Šta ima veće nego negovati ljubav i dobru volju? A pogotovu kad negujemo sa svojim najdražim i najodanijim prijateljem, sa našim bratskim ruskim narodom, koji nam je kroz svu prošlost bio najodaniji i najiskreniji zaštitnik i prijatelj. Čovek treba i od neprijatelja da stvara prijatelja, a prijatelje još više da voli i ovo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva neka podstiče svakoga od vas da neguje ljubav, da neguje dobru volju i da neguje prijateljstvo sa našom braćom koji imaju sličnu sudbinu. Većina njih svoju otadžbinu nosi u srcu, jer su silom prilika odvojeni od otadžbine i rasuti po svetu kao i mi, ali vole svoju matušku kao zenicu oka. Želim da se i vi ovde u ovoj maloj duhovnoj oazi zajednički slažete, volite, družite i da pokazujete, čak i onim neverujućim, kako naša lepa pravoslavna vera može pozitivno da deluje na čoveka, da u nama čisti sve ono što je negativno i da nam pomogne da se uzdignemo iznad tuge, bola i zavisti“, poručio je episkop Lavrentije.
Škola prijateljstva realizuje se svakog leta od 2001. godine, a osnovni cilj projekta je okupljanje dece obuhvaćene programima organizacije „Naša Srbija“, a koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i u zemljama u regionu, kao i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa