19. avgust 2021.19. avg 2021.
Čast, hrabrost, prkos!
Održan 12. Cerski marš

Čast, hrabrost, prkos!

Organizatori su izuzetno zadovoljni brojem učesnika, koji je iznosio nešto više od 2.000. Opet na istom putu, sa istim entuzijazmom i sa istim ciljem. Vremenske prilike nisu bile naklonjene učesnicima
Već 12. godinu organizovan je Cerski marš. Prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu izvojevana je pre sto sedam godina na Ceru a sećanje na učesnike i junake koji su svoj život izgubili u ovom ratu čuvaju potomci koji godinama unazad kreću u šetnju dugu 37 kilometara put Tekeriša u čast svojih predaka.
Organizatori su izuzetno zadovoljni brojem učesnika, koji je iznosio nešto više od 2.000 iako napominju da je sama organizacija bila teža nego prethodnih godina jer su se pojavljivale prepreke kojih prethodnih godina nije bilo.



-Posle prošlogodišnje pauze koja je bila izazvana korona virusom ponovo smo uspeli da vratimo marš na staru stazu. Opet smo bili na istom putu, sa istim entuzijazmom i sa istim ciljem. To je za nas jako važna stvar – istakao je Predsednik UG „Cerski marš“ Božidar Katić i zahvalio se svim mladim ljudima iz udruženja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu kako bi marš izgledao ovako.
Vremenske prilike nisu bile naklonjene učesnicima, s obzirom da je ovo bio najtopliji dan od kako se Marš održava, samim tim i ovogodišnji trijumf znatno je veći. Još jedna otežavajuća okolnost bila je što saobraćajna policija ovaj put nije regulisala saobraćaj.
Turistička Organizacija grada Šapca pružila je podršku i ove godine Udruženju građana „Cerski marš“, međutim ta pomoć je za dve trćine bila manja nego prethodnih godina. Dom zdravlja obezbedio je vozilo hitne pomoći, a Ministarstvo odbrane je obezbedilo vozilo i medicinsku ekipu. Pomoć su pružile i mnoge lokalne kompanije ali i pojedinci.



Tradicija je da se svake godine marš posveti nekom slavnom junaku, a ta ličnost ove godine bila je odabrana putem ankete na društvenim mrežama. Značajnom većinom izabran je junak Balkanskih ratova major Vojislav Voja Tankosić. Ovogodišnji moto koji je pratio marš glasio je: „Čast, hrabrost, prkos!“, jer upravo su to osobine koje su krasile ovog junaka.
Pored Srbije, učešće su uzeli i stanovnici svih zemalja iz regiona - Slovenije, Crne Gore, Makedonije kao i Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković ovogodišnji je nosilac „Vukove Spomenice“ koji je ispešačio ceo Marš.
-Draško je neko ko potpuno pripada toj priči, neko ko tradiciju vidi na moderan način i neko ko svojom pojavom ali i svojim ponašanjem pripada tu. On je na društvenim mrežama video kako to izgleda i izrazio je zaiteresovanost da dođe na marš, da ispešači, vidi uslove. Na osnovu njegove životne filozofije neko je ko odražava vrednosti za koje se bori Cerski marš – ispričao je Katić.
Zahvaljujući dobroj organizaciji požrtvovanih mladih ljudi i velikom trudu, najveća rodoljubiva manifestacija protekla je i ove godine bez ikakvih problema.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa