20. oktobar 2011.20. okt 2011.
SETVA PŠENICE U OPŠTINI BOGATIĆ

REDUKOVANA OBRADA, NUŽNO ZLO

Mačvani bi trebalo da zaseju ove jeseni oko 5.000 hektara strnina ali zbog dugotrajne suše i tvrdog zemljišta obrada je svedena na tanjiranje, što ocenjuju seljaci na duži period neće biti dobro
Kako tako, pšenicu i druge strnine i ove jeseni treba što pre zasejati ali ratarima ne ide na ruku ni vreme ni cene.
Dugotrajna suša iscrpila je vlagu iz gornjih slojeva zemlje i prosto je nemoguće uzorati i pripremiti za setvu. S druge strane cena repromaterijala, semena i đubriva, povećana je u odnosu na prošlu godinu, a seljački džepovi su ispražnjeni. Teško je i pod “slamaricama“ pronaći nešto novca, a setveni rok neumitno prolazi. Znaju ratari da ranije bolje rodi ali badava, kad sredstava za setvu nema.
- Redukovana obrada zemlje se nameće kao nužno zlo. Tanjiranjem, pogotovu sojišta može se postići rastresit gornji sloj zemlje, neophodan za setvu pšenice ali biće muka tu njivu uzorati naredne godine. Znatno bolje, oranje ove godine je prosto nemoguće. Traktor “mili“, a plug hoće da prsne. Toliko je zemlja suva i tvrda ove jeseni. Svi priželjkujemo kišu, koja bi znatno olakšala, bar pripremu zemljišta ali prolazi setveni rok i ljudi nemaju strpljenja, a ni novca za gorivo, kaže Miroslav Brkić iz Glušaca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa