26. avgust 2021.26. avg 2021.
Raste broj zaraženih
Sedmični izveštaj načelnika MUO

Raste broj zaraženih

Broj pregleda u ambulantama i broj hospitalizovanih se povećava, a najveći broj obolelih je u populaciji od 20 do 49 godina
Primenjuju se i nadalje mere koje je Vlada Republike Srbije, u skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donela 16. juna,kao i izmene od 17. juna 2021.godine, sa kojima su sve lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga upoznate danom donošenja.

Prema podacima Kriznog štaba na području Republike Srbije svakodnevno se povećava broj zaraženih i hospitalizovanih lica. Povećanje novoobolelih prisutno je i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, pa se epidemiološka situacija pogoršava. Broj pregleda u ambulantama i broj hospitalizovanih se povećava, a najveći broj obolelih je u populaciji od 20 do 49 godina.

Da bi sprečili geometrijsku progresiju i eksponencijalni rast broja novoobolelih, moraju se svakodnevno sprovoditi nadzori i promocija vakcinacije kako bi što pre došli do kolektivnog imuniteta.

Radna grupa za suzbijanje virusa Kovid 19 uputila je hitan dopis Upravnim okruzima da se dostavi spisak manifestacija na teritoriji Upravnog okruga sa uslovima pod kojima se manifestacija može održati, radi održavanja visokog nivoa zaštite od širenja Kovid 19.

Postupajući po dobijenom nalogu Mačvanski upravni okrug je obavestio Radnu grupu da se u periodu od 16. do 22. avgusta 2021. godine održavaju tri manifestacije i to: Obeležavanje 107. godišnjice Cerske bitke na Tekerišu-19.avgusta; Dan opštine Koceljeva-19. avgusta i “Fijakerijada” u Drenovcu-21. avgusta.

Nakon svake manifestacije lokalna samouprava, na čijoj teritoriji se manifestacija održava, u obavezi je dostavljanja izveštaja o sprovedenim kontrolama primene epidemioloških mera.
S tim uvezi Gradska uprave Loznice dostavila je izveštaj da je na manifestaciji obeležavanja Cerske bitke bilo angažovano 4 komunalna inspektora koji su obavili 27 nadzora.

U opštini Koceljeva na obeležavanju Dana opštine, inspekcijski nadzor je obavio jedan inspektor, koji je sproveo jedanu kontrolu.

Na “Fijakerijadi” u Drenovcu, prema podacima Gradske uprave Šabac, inspekcijski nadzor je obavljao jedan inspektor koji je sproveo 8 kontrola u primeni epidemioloških mera.
Tokom svih nadzora nisu doneta rešenja o otklanjanju nedostataka, nije izdat ni jedan prekršajni nalog i nije podneta ni jedna prekršajna prijava.

Redovni nadzori u primeni epidemioloških mera nastavljeni su svakodnevno, po utvrđenoj dinamici. Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi: apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva; trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.

Od momenta ublažavanja mera uočen je smanjen broj nadzora, a u najvećem broju nisu izricane mere. Na terenu je evidentno da se mere ne poštuju i da je prisutno njihovo drastično kršenje, što predstavlja nerealnu sliku u odnosu na utvrđeno stanje i preduzete mere.

U skladu sa gore navedenim, shodno obavezama i odgovornosti Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid19 prema Kriznom štabu i Vladi Republike Srbije, kao i zbog bezbednosti i sigurnosti građana, a prepoznavši nadolazeću neposrednu opasnost za zdravlje građana zbog pojave novog Delta soja Korona virusa, nalaženo je da se i nadalje mobilišu svi raspoloživi kapaciteti angažovanih inspekcijskih službi prepoznavanjem delatnosti koja nosi rizik u ovom trenutku sa fokusom na kontrolu broja korisnika i uslova za obezbeđivanje propisane distance u objektu shodno odredbama Uredbe Vlade i Naredbe ministra zdravlja.

Potrebno je kontrolisati i ostale propisane mere.

Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti; objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava;javni prevoz; objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.; i tržni centri i trgovinski lanci.

S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara, potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.

Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora, na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga, a u kontrole su, na osnovu dopisa Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid 19, od 12. jula 2021. godine, uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.
Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.

Od petka 20. avgusta do ponedeljka 23. avgusta kontrolisano je 750 objekata, a u nadzoru je učestvovao 51 inspektor. Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori nisu utvrdili nepravilnosti.

Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.

Pored poštovanja propisanih epidemijskih mera, značajnu ulogu igra proces vakcinacije građana. Poslednjih dana na području Republike Srbije raste broj novozaraženih, a sve više ljudi je na bolničkom lečenju. Zdravstvena struka upozorava na četvrti talas, a na udaru su nevakcinisana lica. Zato je neophodno ubrzanje procesa vakcinacije, posebno populacije mlađe starosne dobi.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa