26. avgust 2021.26. avg 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

0BELEŽENA 107. GODIŠNjICA CERSKE BITKE

Počast nezaboravnom herojstvu Srba

Naglašen značaj kulture sećanja na hrabar podvig srpske vojske avgusta 1914. godine na Ceru
Na spomen kompleksu „Cerska bitka“ u Tekerišu, blizu Loznice, prošlog četvrtka (19. avgust 2021. godine) odata je pošta i položeni venci kraj spomenika cerskim junacima, povodom 107. godišnjice Cerske bitke.
Prema istorijskim zapisima bitka je vođena od 16 do 24. avgusta 1914. godine između srpske i austrougarske vojske na padinama planine Cer. Posle 10 dana ljutih borbi i stradanja jedinice srpske vojske ušle su u Šabac, čime je bitka okončana. Malobrojna i slabije naoružana srpska vojska pobedila je austrougarsku.

Foto: Glas Podrinja, Gradonačelnik Šapca - dr Aleksandar Pajić


Zabeleženo je da je do prvog sukoba suprotstavljenih snaga, na jednoj srpske, a na drugoj austrougarske vojske došlo u noći 15. avgusta 1914. godine, kada su delovi srpske kombinovane divizije prvog poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na Ceru u blizini sela Tekeriš. Sukob je brzo prerastao u veliku bitku.
Pobedom na Ceru srpsko ime je postalo pojam vojničke sposobnosti u celom svetu. Austrougarska nije ostvarila nijedan politički ni vojni cilj. Do punog izražaja je došla velika epopeja moralnih vrednosti i znanja Srba.

Foto: Glas Podrinja, Načelnik MUO - Vladan Krasavac


Na to su ukazali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović kraćim izlaganjima, pred okupljenim građanima u spomen kompleksu „Cerska bitka“. Ona je između ostalog istakla da je u momentu izbijanja sukoba Austrougarska carevina bila teritorijalno veća od Srbije sedam puta i imala 12 puta više stanovnika. To neprijatelju nije ništa pomoglo, kao ni činjenica da su brojčano bili nadmoćniji i mnogo bolje naoružani. Srpski vojnici su branili svoja vekovna ognjišta i pored velikih gubitaka slavili pobedu.

Foto: Glas Podrinja


- Dela naših predaka su besmrtna. Obavezuju nas da se s poštovanjem prisećamo prošlosti ali idemo napred u nove pobede uz obavezu da poštujemo slavnu prošlost i o tome stalno govorimo budućim generacijama, znajući da je reč sloboda najveća dužnost i obaveza, istakla je Darija Kisić Tepavčević, a u sličnom tonu je govorio i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Odajući počast poginulima vence su položili: Vlada Republike Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije, Mačvanski upravni okrug, gradovi Loznica, Šabac, Bijeljina, opštine Krupanj i ostale koje su potvrdile dolazak, ambasade Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske, razna udruženja i građani.
Izveden je i prigodan kulturno umetnički program, a visoki zvaničnici posetili su i spomen muzej u okviru kompleksa „Cerska bitka“.

Prošlost se ne sme zaboraviti. A današnja Srbija smelo se bori za bolju budućnost i stabilniju poziciju u svetu


Ispred Mačvanskog upravnog okruga venac je položio načelnik Vladan Krasavac, a grada Šapca, gradonačelnik dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac se složio sa činjenicom da su dela srpskih vojnika ostvarena na Ceru besmrtna i na njih treba podsećati.
- Nužno je da realizujemo naš veliki projekat izgradnje spomen kompleksa na Ceru u čast svih palih ratnika za slobodu Srbije. Prošlost se ne sme zaboraviti. A današnja Srbija smelo se bori za bolju budućnost i stabilniju poziciju u svetu, dodao je Krasavac.
Svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovoj svečanosti nije skrivao ni gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: Glas Podrinja


- Kulturu sećanja na ove slavne dane naše prošlosti kojima smo zadivili čitav svet treba negovati i nikada ne zaboraviti. Čast mi je što smo zajedno sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević i gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem obnovili sećanje na slavne dane 1914. godine. Nikakva sila nije toliko jaka pred činjenicom da su tada Srbi branili kuće i ognjišta. Nužno je stalno podsećanje na to, pre svega radi svetlije budućnosti, poručio je Pajić.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa