26. avgust 2021.26. avg 2021.
JALOVIK SVETSKI A NAŠ
Odjeci 44.saziv Jalovičke likovne kolonije

JALOVIK SVETSKI A NAŠ

Selektor ovogodišnjeg saziva vidno impresionirana lepezom nadahnuća koju nudi vladimirački kraj istakla je da je ovo njen drugi saziv a prvi je protekao bez završne izložbe i oduševljena je što će ove godine te izložbe biti. Ovogodišnji saziv je po njenim rečima specifičan po tome što su umetnici mogli da probaju i neke druge medije pa su često slikari bili vajari ali i priređivali instalacije u prostoru
Uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Vladimirci i ove godine okupili su se umetnici iz Beograda, Novog Sada, Valjeva, Jagodine i Noćaja da uz medijske instalacije, slike, digitalnu umetnosti i skulpturu nastave nit započetu još davne 1978. godine kada su Milovan Šujić i Zoran Simić vizionarski stvorili kulturno dešavanje prepoznatljivo u svetskim razmerama.Ovog leta Sonja Jankov bila je po drugi put selektor saziva a uz nju u inspirativnom jalovičkom okruženju stvarali su i Veroljub Naumović, Milica Vesić, Monika Sigeti, Senka Trivunac, Živana Mijailović i Vukašin Raduški.

Organizatori kolonije iz Biblioteke ,,Diša Atić” bili su potpora u svakom danu uz već prepoznatljivu besprekornu organizaciju. A u prilog bogatoj tradicijije i poseta koloniji brojnih meštana koji su čak imali i kreativne ideje.

Selektor ovogodišnjeg saziva vidno impresionirana lepezom nadahnuća koju nudi vladimirački kraj istakla je da je ovo njen drugi saziv a prvi je protekao bez završne izložbe i oduševljena je što će ove godine te izložbe biti. Ovogodišnji saziv je po njenim rečima specifičan po tome što su umetnici mogli da probaju i neke druge medije pa su često slikari bili vajari ali i priređivali instalacije u prostoru. Uglavnom inspirisani Jalovikom i bogatom kolekcijom radova iz ranijih saziva stvarali neka nova dela inspirisana selom. I da ne ostane sve u stvaranju novih dela istakla je da će Jalovik pamtiti i prvi put po jahanju konja konjičkog kluba Bežanac.

Milica Vasić je dodala da je uz sjajnu komunikaciju i opuštenost u radu donelo lepotu u procesu rada pa je izašla iz okvira medija uradivši instalaciju,, 015” ali i inspirisana pobedom vaterpolista na olimpijskim igrama došla do nove instalacije. Kući odlazi zadovoljna što je bila deo ovog saziva sa osećajem da je živela u Jaloviku.

Živana Mijailović se bavi crtežom ali je poželela da se iskaže i instalacijom od materijala sakupljenih u selu sa organskim poreklom.



Vukašin Rdauški imao je zadovoljstvo da radi sa materijalima iz svakodnevnog života a spisi iz MZ Jalovik dali su mu ideju da uradi prostornu instalaciju koja je sama po sebi scena koja u toku stvaranja za materijal ima perje kao jedno od nadahnuća mladog autora.

Tokom trajanja ovogodišnje likovne kolonije održana i dečja likovna kolonija čiji je rad vodila Ana Gemaljević, profesorka likovne kulture. Preko četrdesetoro talentovane dece dece su uzela učešće u radu. Oni su se kroz druženje i stvaranje sa slikarima upoznali sa novim tehnikama i materijalima koji nisu zastupljeni u školskom programu. Izložba radova nastalih za vreme dečje kolonije uz prigodan program održana je 13. avgusata u dvorištu škole u Jaloviku.

Završno veče sa izložbom radova koji su nastali u specifičnoj simbiozi sela i umetnosti, a za vreme

43. i 44. saziva Jalovičke likovne kolonije održano je 16. avgusta. Uz prisustvo značajnog broja posetilaca, ljubitelja umetnosti i prijatelja kolonije umetnici su izneli utiske o svom boravku u Jaloviku, iskazali zahvalnost meštanima Jalovika na gostoprimstvu i organizatoru kolonije koji im je omogućio učešće na ovogodišnjem sazivu.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa