26. avgust 2021.26. avg 2021.
foto: bhrt.ba

foto: bhrt.ba

FUDBAL

Regionalna liga

UEFA pruža podršku Regionalnoj ligi, ali ne onoj na koju prvo pomislimo kada čujemo taj naziv. Umesto klubova iz bivše države i lige po ugledu na Prvu saveznu iz nekih davnih decenija, u toku je izrada projekta za formiranje regionalne lige sa klubovima iz: Mađarske, Rumunije, Češke i Srbije. Mađari su dali predlog, Rumunija i Češka podržale, stav Srbije još nije poznat.

Ukoliko zaživi, ovo bi bilo prvo takmičenje regionalnog tipa u Evropi, svakako koncipirano da ne utiče na obeveze klubova u nacionalnom šampionatu, evropskim takmičenjima, ne bi ugrožavalo plasmane u evrokupove, a još se utvrđuje sistem finnansijske potpore učesnicima, prava, obaveze i eventualna prolaznnost u neko od evropskih takmičenja.



Predviđeno je da Liga ima 16 ekipa, a hipotetički, ako bi merilo bilo plasman, ovu sezonu bi igrali: Ferencvaroš, Akademija Puškaš, Videoton, Paksi, Slavija Prag, Sparta Prag, Jablonec, Slovačko, Kluž, Steaua, Krajova, Sepsi, C. Zvezda, Partizan, Vojvodina i Čukarički. Nešto stariji ljubitelji fudbala će reći da nedostaju: Ujpešt, Honved, MTK, Plzen, Slovan, Dinamo Bukurešt, možda Radnički Niš, OFK Beograd za punu nostalgiju, ali je sadašnjost drugačija od prošlosti.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa