26. avgust 2021.26. avg 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

POKRENI SE... (8)

Obrazovana, samostalna i uspešna žena

Koliko smo kao društvo odmakli u pogledu rodne ravnopravnosti? Da li je pitanje jednakosti polova samo ili i pitanje jezika? Kakva je situacija na teritoriji Mačvanskog okruga na ovu temu? Ko su žene koje su uspele da se ostvare na svim poljima, na koje su prepreka nailazile i šta im je pričinjavalo najveću satisfakciju na putu uspeha? Ovo su neka od pitanja na koje ćemo pokušati da odgovorimo serijom tekstova u okviru rubrike Pokreni se, podržane od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Već u prvih nekoliko nastavaka serijala tekstova “Pokreni se...” došli smo do zaključka da žene danas mogu sve. Bez obzira na sredinu iz koje su ponikle, vremenske i društvene kontekste koji su ih kroz razvoj i obrazovanje definisale, naše sagovornice su uspele u svim svojim namerama i pronašle put do samooostvarenja u svim segmentima života.
Niz uspešnih nastavljamo razgovorom sa gradskim pravobraniocem grada Šapca, Gordanom Dražić. Funkcija je tendendenciozno ostavljena u muškom rodu, jer je Dražićka jedan od dobrih primera koji svedoči da način na koji nešto imenujemo odlazi u drugi plan, ukoliko je imenovano samo po sebi autentično, odiše snažnom energijom i znanjem.

Ženski kolektiv
Šabac ima gradsku pravobraniteljku, ali je u skladu sa našom temom bitno napomenuti da Gordana Dražić ima i zamenike. Tačnije dve zamenice, jer su i na ovim pozicijama žene.
-Kao ženski kolektiv dobro radimo i ostvarujemo dobru saradnju sa kolegamakoji su nosioci drugih javnih funkcija. Ravnopravnost i uvažavanje su cilj kojem težim u saradnji sa kolegama, kako bi se postigao uspeh- kaže Gordana Dražić.


Rođena je Šapčanka. Bivša gimnazijalka završava u roku Pravni fakultet u Beogradu. Poslovni put nastavlja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, Ministarstvu pravde, MUP-u Republike Srbije, a danas je, kao što smo već naveli, na funkciji gradske pravobraniteljke. Udata, majka jednog dečaka kojeg uči da svi bez obzira na pol zaslužujemo ista prava i mogućnosti.
Posebno značajno za našu priču je da je Dražićka 2004. godine bila član Saveta za ravnopravnost polova pri Vladi Republike Srbije. Po njenim rečima tokom svih ovih godina položaj žene u srpskom društvu je osetno popravljen, da bi nedavno usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti došao kao kruna višegodišnjeg delovanja.
- Donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti, stvoren je institucionalni okvir za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja, nasilja prema ženama i nasilja u porodici- izjavila je Gordana Dražić za “Glas Podrinja”.

U Šapcu se ženski glas čuje
-Grad Šabac je grad koji veoma uvažava rodnu ravnopravnost- kaže gradska pravobraniteljka i argumentuje:
- Žene su se izborile, ima nas svuda. Nalazimo se na veoma bitnim funkcijama u gradu. Ravnopravno smo zastupljene u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti. Konkretno u šabačkoj Gradskoj upravi žene su u većini na rukovodećim mestima kao načelnice odeljenja i šefovi odseka. Takođe, žene se nalaze na rukovodećim mestima u ustanovama kulture i javnim preduzećima. S tim u vezi, mislim da smo stvorile odličnu mogućnost da se naš glas u ovom gradu čuje.
Dražićka kaže da je i statistički broj zaposlenih žena u odnosu na broj zaposlenih muškaraca u Šapcu veći nego u drugim srpskim gradovima i opštinama.
-Procenat veće zaposlenosti žena dovodi do njihovog finansijskog osnaživanja, što povećava i stepen njihove ravnopravnosti sa muškarcima- ističe Gordana i dodaje da se u našem gradu radi na edukaciji žena u smislu ukazivanja na njihova prava i sa ciljem smanjenja nasilja u porodici.

Podrška porodice temelj uspeha
Ono što naučimo u detinjstvu dugo nas određuje. Porodično vaspitanje i vrednosti nalaze se u srži naše ličnosti i daljih odnosa prema svetu. Jaka roditeljska podrška, ali i snažna partnerska saradnja i uvažavanje su delovi slagalice svakog uspeha bez obzira na pol.
-Odrasla sam u porodici u kojoj je postojao ravnopravan odnos između majke i oca. Način na koji su se oni jedno prema drugom odnosili, u mnogome me je definisao. Roditelji su mi dopuštali pravo izbora i podržavali u svim bitnim životnim odlukama. Sama sam birala školu, profesiju, poslove, porodicu. Ostvarena sam kao majka i smatram da je to najbitnija uloga žene. Svom sinu prenosim ljubav i vaspitanje koje sam dobila od svojih roditelja i vaspitavam ga da nema predrasuda zasnovanih na rodu. Učim ga da poštuje različitosti i izbore drugih- objašnjava Dražićka i u istom duhu dodaje:
-Porodica je stub društva. Smatram da žene moraju mnogo više da rade i da se kroz profesiju dokazuju da bi uspele, ali da je taj put još teži ukoliko nemaju podršku u porodici. “Žene nikada ne mogu da postignu tako značajne uspehe u životu kao muškarci, jer nemaju suprugu koja će ih posavetovati”, rekla je čuvena dobitnica Oskara MacLine. Slažem se sa njom i još jednom konstatujem, da žena ukoliko dovoljno želi i ima adekvatnu podršku porodice može da ostvari sve.

Istrajte na putu uspeha
Najsnažnije Dražićkino uverenje je da žena treba da bude obrazovana, samostalna i uspešna. Oduvek je imala viziju društva jednakih šansi, prava i mogućnosti. S tim u vezi, nekim mladim naraštajima poručuje da ne odustaju od svojih ciljeva i istraju na svom putu ka uspehu.
-Okuražite se i pokrenite se. Verujte da u svakom trenutku imate snage da se izborite za ono što vam pripada- poručuje gradska pravobraniteljka.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa