20. oktobar 2011.20. okt 2011.
DAN KOCELjEVAČKE OSNOVNE ŠKOLE

DUGOTRAJNA TRADICIJA ŠKOLSTVA

Prošle srede Osnovna škola “Mića Stanojlović“ obeležila svoj dan u prostorijama jedne od najstarijih škola u koceljevačkoj opštini. Domaćin škola u Donjem Crniljevu. Đaci pripremili kulturno-umetnički program
Tradicija školstva u tamnavskom kraju veoma je duga i bogata. Ove godine OŠ “ Mića Stanojlović“ obeležila je svoj dan u Donjem Crniljevu, u prostorijama jedne od najstarijih škola koceljevačke opštine.
Povodom obeležavanja dana u holu ovog školskog objekta izveden je kulturno-umetnički program. Najpre se predstavilo KUD “Tamnava“ Koceljeva. Zatim je “Priču o Donjem Crniljevu“ kazivala Tanja Mićić, dok su pesme “Zahtevam“ i “Geografija“ recitovale Danijela Arsenović i Suzana Matić. Crniljevački osnovci imali su priliku da demonstriraju i svoje glumačke talente pa su predstavu “Matematika“, rađenu po odlomku Nušićeve “Autobiografije“, izveli Ana Gačić, Đorđe Jovanović, Stefan Simić, Tamara Maksimović i Dragomir Antić. Povodom obeležavanja Dana škole nisu izostale ni sportske aktivnosti, te su se učenici nadmetali u malom fudbalu.
Prva škola u Donjem Crniljevu otvorena je još 1849. godine, a od nje je starija samo škola u Svileuvi. Rad nije prekidala ni tokom Prvog svetskog rata. Kao najstariji učitelj pominje se Dragoljub Slavković, a potom i učiteljica Ružica Milošević.
Osnovna škola u ovom koceljevačkom selu danas radi u sastavu OŠ “Mića Stanojlović“, a nosi ime narodnog heroja Živana- Žiće Markovića, koji je na čelu svog bataljona poginuo na Vlašiću, iznad Donjeg Crniljeva. U osam razreda i izdvojenim četvororazrednim odeljenjima u Gradojeviću i Ćukovinama nastavu pohađa skoro 140 učenika.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa