26. avgust 2021.26. avg 2021.
novi olimpijski san

novi olimpijski san

Paraolimpijske igre 2021: Mitar Palikuća

SAN O NOVOJ MEDALjI

Stonoteniska ekspedicija među prvima otputovala u Tokio. Želja prevazići četiri osvojene medalje u Riju. Mitar Palikuća među favoritima, ali vrlo ujednačena konkurencija. Četvrtfinale najvažnije. Specifične, teške pripreme i duga pauza

Posle Olimpijskih igara, kao i uvek, slede Paraolimpijske, u istom gradu. Japanska prestonica je dobila prelaznu ocenu za organizaciju prve manifestacije, a sada je vreme da demonstrira umešnost i u koordinaciji paraolimpijaca, među kojima je i jedan, svima dobro poznat šabački sportista.
Naš stonoteniser Mitar Palikuća obezbedio je još ranije, visokim plasmanom na svetskoj rang listi, mesto na POI, što je njegovo drugo uzastopno učešće na najvećoj smotri, a u Japan je otputovao sa željom, ciljem i snom da bar ponovi rezultat iz Rio de Žaneira kada se okitio bronzanom medaljom u pojedinačnoj konkurenciji.

Put do bronze
U Rio de Žaneiru pre pet godina, Mitar Palikuća je takmičenje počeo u grupi B gde je poražen od Čenga (Kineski Tajpeh) i savladao Depergolu Argentinca. Pobedio je Mitar za četvrtfinale Korejanca Kima, a četvrtfinale je donelo trijumf nad Egipćaninom Tolbom. Nemac Baus je bio odmorniji u borbi za finale, ali je Palikuća posle preokreta pobedio velikog rivala Urhauga iz Norveške u meču za bronzu.


-Koliko smo mogli, odlično smo se pripremili. Više od godinu dana nije bilo velikih zvaničnih takmičenja. Uspeli smo da nastupimo na kampovima u Češkoj i Poljskoj, još jednom turniru i nadam se da smo spremni. Trudiću se, kao i svi, da ostvarim što bolje rezultate i nadam se medalji, iako su uslovi drugačiji - rekao je Palikuća.

Svi polufinalisti iz Brazila obezbedili su plasman i u Japan, te su tu dvostruki uzastopni šampin Ningning, Nemac Baus i Norvežanin Urhaug, odnosno Čang iz Tajvana i Argentinac Depergola.
Selektor stonotenisera Zlatko Kesler je optimista, ali upozorava da će biti drugačije nego u Brazilu.

sećanje na bronzu iz brazila (foto: lserbia.rs)


-Teško je unapred prognozirati, u pojedinačnim sportovima i konkurenciji mnogo zavisi od dana, raspoloženja i nekih drugih situacija na koje ne može niko da utiče. Novak Đoković i Ivana Španović su sportisti za zlato, a ostali su bez medalje. Uveren sam da Mitar Nada Matić i Borislava Perić Ranković imaju kvalitet za medalju, ali odlučuju nijanse i četvrtfinale. Nije bilo zvaničnih takmičenja, nismo upoznali trenutnu formu rivala i sa tom nepoznanicom i mi i drugi startujemo Igre – naveo je Kesler.

“Oduzet” London
Mitru Palikući su ovo druge Paraolimpijske igre, a izborio je plasman prvi put još 2012. za POI u Londonu. Ipak, onda je bio 12 na rang listi, što je domaćin iskoristio da dodeli spcijalnu pozivnicu svom takmičaru van prvih 12 koji po propozicijama imaju pravo nastupa i to je automatski značilo da Palikuća neće putovati u London.


Svi učesnici su podeljeni u četiri kvalifikacione grupe, potom sledi četvrtfinale, polufinale i finale. Paraolimpijske igre su otvorene u utorak, stonotenisko nadmetanje je počelo u sredu
Stonoteniska reprezenacija je jedna od uzdanica naše paraolimpijske ekspedicije, a iz Brazila je donela četiri odličja.

mitar u japanu: foto priv. arhiva


Rigorozne mere
Za paraolimpijce su predviđene jednako rigorozne mere domaćina kao i za olimpijce. U Tokio idu samo sportisti sa negativnim testom na Kovid 19, potom ih očekuje redovno testiranje tokom Igara, zabranjeno je prisustvo publike na događajima, nije dopušteno da bodre svoje takmičare sa tribina ni članovi iz tima.

Svi sportisti najkasnije dva dana po završetku svog nastupa moraju da napuste Japan.
Od 24. avgusta do 5. septembra nastupiće 4.400 paraolimpijaca koji će se nadmetati u 22 sporta (540 događaja). Srbiju će predstavljati 17 sportista u šest disciplina obuhvaćenih programom Igara (atletika, biciklizam, paratriatlon, streljaštvo, stoni tenis).
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa