26. avgust 2021.26. avg 2021.
na kraju olakšanje (foto: sajt RSS)

na kraju olakšanje (foto: sajt RSS)

RUKOMET: EP ZA KADETE

Spas u poslednji čas

Srbija izborila opstanak u A diviziji. Šapčani važan deo na kraju ostvarenog cilja. Ostao je žal za boljim plasmanom. Tri pobede i četiri poraza ukupan učinak
Kadeti Srbije uspeli su da se spasu potpunog kraha i eliminacije u B diviziju ove kategorije međunarodne rukometne scene. Posle niza od tri uzastopna poraza, izabranici našeg sugrađanina Đorđa Teodorovića, među kojima su važnu ulogu igrala tri igrača Metaloplastike, ostvarili su dve pobede u borbi za plasman od 13. do 16. mesta i opstali u eliti.

Posle neupeha protiv Islanda i mininalnog poraza izgledalo je da Srbija ipak ne bi trebalo da ima problem u mečevima sa Izraelom i Mađarskom, gde bi pobede donele opstanak već onda. Umesto očekivanih pobeda usledila su dva poraza. Izraelci su slavili 35:28, neočekivano ubedljivo, a potom su probleme i strah uvećali Mađari pobedivši dan kasnije Srbiju 31:26. U bledom izdanju „crvenih“ Vukašin Antonijević se istakao sa po tri gola u oba meča, dok je po jedan postigao Filip Milovanović. Mateja Dodić se nije upisivao u strelce.

Pripreme seniora
Dok su kadetkinje najpre, a potom i kadeti igrali Evropska prvenstva, seniroske postave šabačkih klubova su startovali pripreme i odigrali prve pripremne mečeve.
Posle dva poraza Metaloplastika je zabeležila prvu pobedu savladavši Gradačac u Šapcu 34:23, dok je Medicinar nakon poraza u Kragujevcu, od vicešampiona, pobedio Vojvodinu 33:20.


Preostale su dve utakmice i maksimalni imperativ, jedan poraz, bilo u prvoj, bilo u drugoj utakmici značio bi eliminaciju. Ipak, pronašli su naši reprezentativci snagu. Savladavši Austriju 33:27 dali su sebi još jednu priliku za spas, a onda su se poslednjeg dana Šampionata revanširali Izraelcima pobedivši ih 27:25. Dodić je u dva odlučujuća meča postigao tri gola, Milovanović dva, Antonijević pet.

-Nismo učinili mnogo, 13. mesto apsolutno nije za ponos, ali ako je išta bilo važno na kraju da se izvuče, a to je ostanak u A diviziji. Tako da imamo priliku da i ova generacija, kao i generacija ispod nje mogu da se takmiče sa najboljima, a to je ono što je presudno za napredak srpskog rukometa koji je već dugo u zapećku i ovi rezultati nisu slučajni. Mora se napraviti malo bolji sistem, Rukometni savez je na putu da ga napravi – rekao je Teodorović po završetku meča sa Izraelcima.



Srbija je na kraju 13. u Evropi, najniže mesto koje obezbeđuje opstanak. Šampion Evrope je Nemačka, vicešampion Hrvatska, Španija je treća, a četvrto mestoje osvojila Slovenija, koju je, interesantno, Srbija ubedljivo pobedila u grupi 36:30. Iz A divizije ispadaju: Austrija, Rusija i Izrael, a menjaju ih: Poljska, Severna Makedonija i Rumunija.

Zbirno „plastičari“ su imali: Antonijević 21 gol na sedam mečeva, Dodić 16, dok je Milovanović 14 puta pogađao.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa