2. septembar 2021.2. sep 2021.
MARKO MARKOVIĆ

MARKO MARKOVIĆ

ŠAPČANIN MARKO MARKOVIĆ, GLUMAC I SINHRONIZATOR

NESVAKIDAŠNjE VARIJACIJE U TONU

Njegovu višegodišnju karijeru obeležilo je preko pet hiljada likova iz crtanih i igranih serija i filmova kojima je pozajmio svoj glas
S obzirom da je oduvek želeo da se bavi baš sinhonizacijom, poreklom šapčanin, glumac i sinhronizator Marko Marković je za vreme pohađanja Akademije umetnosti, posebnu pažnju posvetio dikciji. Ubrzo nakon dipomiranja usledilo je njegovo prvo snimanje za studio Prizor. Bio je to serijal The Amazing Spiderman, gde je dobio priliku da glas pozajmi likovima kao što su J.J. Jameson i Eddie Brock. Osim toga, za Prizor je sinhronizovao likove najvećih ostvarenja japanskog studija Ghibli kao što su filmovi Spirited Anjay, My Neighbour Totoro, The Cat Returns.

Zahvaljujući talentu i uvežbanosti, Markove glasovne mogućnosti ne prestaju da iznenađuju. U brojnim serijalima primetne su varijacije u tonu koje koristi za različite karaktere. Takav je slučaj i sa Kakashijem, Orochimaruom i Itachijem, likovima iz kod nas veoma popularnog Naruta.

-“Pratim original i trudim se da ga verno prenesem, osim ako reditelj ne zahteva drugačije”, kaže Marković. Kao posebno drage uloge izdvaja čuvenog Mickey Moyse-a i Duha iz Aladina. O njihovom ukupnom broju, odavno je izgubio račun.

Poznato je da svetom vlada “večiti rat” između titlovanih i sinhronizovanih izdanja i spor o njihovom kvalitetu. Marko na to ima razuman argument: “Sinhronizacije se rade za mlađu publiku koja ne može da čita titl. Uvek pogledam obe verzije i uglavnom uživam u oba slučaja.” Posebnost svakog originala ne umanjuje odlična sinhronizacija. Kod odraslih se izbor svodi na lični ukus i preferencije.
Kada je reč o kvalitetu sadržaja koji se danas plasira deci, sve češće izostaju reči hvale.

“Novoustanovljeni jezikotvorci koji insistiraju na iskrivljenim akcentima i teme koje se koriste u marketinške svrhe, ubijaju duh crtanih filmova na kojima su odrastale ranije generacije”, tvrdi Marković. Ono na šta bi trebalo skrenuti pažnju jeste odgovornost roditelja koji se ne smeju kriti iza ovog problema.

Sobzirom da broj Markovih uloga iz godine u godinu raste i da su među njima legendarni likovi svih vremena, može se reći da je on jedan od vrhunskih u svom poslu.
Mina Đukić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa