2. septembar 2021.2. sep 2021.
AUTOPORTRET KAO VIZUELNI DNEVNIK
OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MARIJE JOVIČIĆ

AUTOPORTRET KAO VIZUELNI DNEVNIK

Ljubitelji likovne umetnosti u Koceljevi imali su priliku da prošle nedelje prisustvuju otvaranju druge samostalne izložbe akademske slikarke Marije Jovičić, dojučerašnje sugrađanke, koja je u Galeriji Zavičajnog muzeja Biblioteke “Janko Veselinović” predstavila 16 svojih slika.
Na platnima dominiraju autoportreti kao najzahtevnija vrsta portreta. Na ovoj izložbi akcenat je na različitom sagledavanju jednog lika.

–Uglavnom sam se bavila autopotretima koji traže najviše koncentracije. Počelo je kao neka vrsta vežbe, ali se pretvorilo u dublje istraživanje. Još uvek sam u fazi istraživanja i ispitivanja, traženja stilova. Autoportret je počeo kao vežba ali sam shvatila da se veoma primećuju osećanja i sve ostalo. Privuklo me je to što sam kroz autoportrete bolje upoznala sebe. Ni jedan nije isti. Stvarno se svi razlikuju a o tome kako sam se osećala u datom trenutku u mnogome govori i boja pozadine. Na početku nisam to očekivala od autoportreta, da tako jasno i nepogrešivo govori o osećanjima. Bila sam oduševljena kada sam to uočila- otkriva dvadesettrogodišnja Marija čija su dela privukla njene dojučerašnje komšije, prijatelje, školske drugare, ali i nastavnike, poput Vesne Popović, nastavnice likovne umetnosti, uz čiju podršku je ova umetnica uspela da ostvari svoje snove.

–U Koceljevu sam se doselila još kao beba, sa roditeljima. Tu sam išla u vrtić, završila osnovnu školu i potom sa 15 godina otišla kako bih nastavila srednje obrazovanje. Ono što sam naučila od nastavnice Vesne mnogo mi je značilo. Podržavala me je, sugerisala šta je potrebno da uradim kako bih bila bolja. Trag je ostavila i moja učiteljica Gordana Starčević. Obe su me zapravo usmeravale i značile u pravljenju prvih pokreta. Osećaj kada se vratiš tamo gde je sve počelo, a odakle si otišao da bi ostvario svoje snove, je zaista predivan. U Koceljevi sam prvi put počela da crtam i slikam. Sećam se da sam kao dete maštala da ću postati nekakav umetnik i sada mi sve ovo deluje nestvarno- sa velikim uzbuđenjem priča Marija, koja je najpre imala samostalnu izložbu u Šapcu.
Za sada nema mnogo planova ispred sebe. Njenu pažnju zaokuplja ljudska ćelija kao inspiracija za nova dela na platnu.

–Time planiram da se bavim i na masteru i videćemo gde će to da me odvede u tom dubljem istraživanju jer su ćelije, za razliku od autoportreta, neka vrsta dubljeg istraživanja samog čoveka. Za sada sam imala samostalne izložbe u Šapcu i Koceljevi. Ne znam gde će to biti sledeći put- izjavila je Marija i dodala da je, pored samostalnih, imala i nekoliko zajedničkih izložbi na fakultetu kao i jednu grupnu u Šapcu.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa