2. septembar 2021.2. sep 2021.
FOTO: ipttc.org  Gael Marciou

FOTO: ipttc.org Gael Marciou

PARAOLIMPIJSKE IGRE 2021

NEDOSTAJAO KORAK DO MEDALjE

Četvrtfinale kobno za Mitra Palikuću. Savladani veliki rivali. U najjačoj grupi osvojio prvo mesto. Loš dan protiv Ozturka. Ekipno eliminacija na startu. Četvrtfinale zaustavilo mnoge
Nažalost Mitar Palikuća nije ostvario san o drugoj olimpijskoj medalji, iako je nastupom pokazao da pripada samom vrhu stonog tenisa, jedan loš dan, možda i jedan poen koštali su na poslednjem iskoraku ka odličju sjajnog čoveka i sportistu. Kako uvek teži najvišem, iz Tokija se vraća razočaran, no ono što je pružio u četiri singl duela i jednom dubl okršaju je bilo kvalitetno i vredno pažnje, iako je sada ostalo bez nagrade.

Žreb je Palikuću svrstao u tešku i ujednačenu grupu C, klase pet Paraolimpijskih igara. Očekivali su ga dueli sa starim i poznatim rivalima, Tomasom Urhaugom iz Norveške, protivnikom sa kojim se često susretao u karijeri i Maurom Depergolom iz Argentine. U svom prvom duelu je posle preokreta i možda najboljeg duela prve faze pobedio Urhauga 3:2 osveživši sećanje na uspeh od pre pet godina u meču za treće mesto protiv istog protivnika. Nekoliko časova kasnije je lako i ubedljivo pobedio Argentinca 3:0 i tako je naš reprezentativac obezbedio prvo mesto u grupi pred četvrtfinale. Promena u odnosu na Rio je manji broj učesnika, i odluka da nema meča za treće mesto, te je polufinale značilo i medalju.

Kobno četvrtfinale
U Brazilu su stonoteniseri osvojili četiri odličja na Paraolimpijskim igrama, a u Japanu kao da je četvrtfinale postalo prokletstvo. Osim Mitra Palikuće, na korak od medalje su zastali odlikaši od pre pola decenije, šampionka Borislava Perić Ranković i Nada Matić, obe u klasi četiri, odnosno Ana Prvulović u klasi dva. Goran Perlić je eliminisan u osmini finala.
Šansu za medalju Matiće i Perić Ranković sačuvale su u ekipnoj konkurenciji, ,u trenutku nastajanja ovog teksta očekivao ih je meč protiv Šveđanki u polufinalu.


Dan kasnije, na suprotnoj strani stola čekao ga je reprezentativac Turske Ali Ozturk. On je imao specifičnu grupu u kojoj mu je malo ko davao realne šanse da se suprotstavi jednom od glavnih favorita za titulu i kasnijem šampionu, Bausu iz Nemačke. Ipak, šokirao je mnoge kada je poveo 2:0, no Baus je uspeo da preokrene rezultat , slavi 3:2 i postavi Ozturka pred imperativ pobede. Ipak Zenati iz Egipta nije bio težak takmac i Ali je obezbedio drugo mesto.

Verovatno ključni period za kompletan ishod četvrtfinalnog duela bio je prvi set. Posle sistema poena za poen, Ozturk je pokazao da je u odličnoj formi, stvorio je prednost obezbedivši sebi dve set lopte pri rezultatu 10:8. Mitra krasi, uz kvalitet i velika mentalna snaga. Odoleo je rivalu u naletu, izjednačio na 10:10. U dugoj razmeni za 11. poen, sreća je pogledala protivnika, osvojio je poen i do kraja obezbedio prednost od 1:0 (13:11). Uzvratio je ubedljivom igrom u drugom setu Palikuća, izjednačio (11:8), međutim, žarkognski „nije ga htelo“ u naredna dva seta što je kvalitetni Ozturk iskoristio (11:7, 11:6).

stonoteniserska reprezentacija u japanu (foto: krilasevera.rs)


-Hvala svima na podršci,što ste bili uz mene sve ovo vreme, ne znam šta bih rekao u ovom trenutku. Naravno teško je ali proći će. Idemo dalje. Pobede i porazi to je sport. Medalje me čekaju kod kuće, moja deca i porodica i prijatelji – istakao je Mitar posle poraza.

Ozturk je poražen u polufinalu od dvostrukog uzastopnog šampiona iz Kine Ningninga, dok je Baus mesto u završnoj borbi obezebdio protiv debitanta, mladog Spivija Hantera iz Britanije. Bronza je podeljena, a Baus je stigao do zlata.

Ekipna konkurencija
Šapčanin je zajedno sa Goranom Perlićem nastupao i u ekipnoj konkurenciji, klasa 4-5. Ipak, tu su šanse bile znatno manje, jer je Perlić predstavnik klase 2, a u osmini finala je Srbiju čekala Poljska gde su oba takmičara predstavljala svoju državu u klasi četiri.
Mitar je u ostvario pobedu nad Zilkom 3:1 (11:8, 11:8, 6:11, 11:8), obezbedio prednost, ali Perlić nije imao realne šanse da se suprotstavi Lisu (0:3). U dublu Poljaci jednako ubedljivi za kraj takmičenja u Tokiju.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa