20. oktobar 2011.20. okt 2011.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

VINAVERU U ČAST

Povodom 120 godina od rođenja Šapčanina Stanislava Vinavera, erudite, pisca, prevodioca, diplomate, u sredu 12. oktobra, organizovano je umetničko veče pod nazivom „Mi se čudno razumemo“. Stihovi i proza u interpretaciji glumca Gojka Šantića i uz sefardsku muziku orkestra Stefana Sablića Shira u“™tfila podsetili su članove porodice izuzetnog čoveka i sve prisutne na stari Šabac i Šapčane
Daleke 1935. godine, 19. januara, na Narodnom univerzitetu, u svom traktatu „O Šapcu i njegovoj tradiciji“ progovorio je Stanislav Vinaver. A Šabac, 120 godina kasnije, ne zaboravljajući jednog od svojih najzaslužnijih stanovnika, uzvraća sa ljubavlju i toplinom u Miholjskoj noći.
- Kao i sam život koji se sastoji od veselih i tužnih trenutaka, trenutaka za ponos, neka i ovo veče posluži toj svrsi. Zapravo, treba da svi budemo ponosni kao Šapčani što u svoje redove ubrajamo i velikog Stanislava Vinavera ““ rekla je Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke.
I bilo je to veče ponosa i širine misli koju je u svoja dela utkao Stanislav Vinaver, učesnik u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu kao dobrovoljac, jedan od 1300 kaplara, poručnik u slavnom Đačkom bataljonu, zarobljenik u Drugom svetskom ratu. I razumeli su se svi „k“™o dva bola, k“™o dva vala...“ kada su se poezija, proza i muzika isprepletali u davno napisanim mislima jednog velikog čoveka, Šapčanina u srcu i duši.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa