2. septembar 2021.2. sep 2021.
Najbolji u Poljskoj
JOŠ JEDNO ZLATO ZA FOLKLORNI ANSAMBL DOMA KULTURE „PRNjAVOR“

Najbolji u Poljskoj

FA Doma kulture ,,Prnjavor” nastupio je u takmičarskom dela programa sa tri koreografije i orkestarskom tačkom, gde su se borili za glavnu nagradu, pri čemu su ih deset članova žirija ocenjivali (eminentni stručnjaci-etnokoreolozi, etnomuzikolozi, profesori univerziteta iz Francuske, Poljske, Bugarske, Španije, Rumunije, Turske...) a odluku o pobedniku su doneli u petak 20. avgusta, na konferenciji za medije i predstavnike folklornih ansambla
Folklorni ansambl Doma kulture ,,Prnjavor” iz Mačvanskog Prnjavora bio je učesnik ovogodišnjeg 52. Međunarodnog festivala Planinskog Folklora u Zakopane u Poljskoj. Festival je trajao od 12. do 20. avgusta, a glavna nagrada je “Golden Ciupaga”.

FA Doma kulture ,,Prnjavor” nastupio je u takmičarskom dela programa sa tri koreografije i orkestarskom tačkom, gde su se borili za glavnu nagradu, pri čemu su ih deset članova žirija ocenjivali (eminentni stručnjaci-etnokoreolozi, etnomuzikolozi, profesori univerziteta iz Francuske, Poljske, Bugarske, Spanije, Rumunije, Turske...) a odluku o pobedniku su doneli u petak 20. avgusta, na konferenciji za medije i predstavnike folklornih ansambla.

Pored folklornog ansambla iz Srbije, na festivalu su učestvovali i folklorni ansambli iz Turske, Italije, Ukrajine, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Severne Makedonije i četiri folklorna ansambla iz Poljske. Ukupno dvanaest folklornih ansambala u trci za glavnu nagradu. Učesnici se se predstavili u više katergorija što uključuje igru, pesmu, orkestarsku tačku itd.

Pored folklornog ansambla iz Srbije, na festivalu su učestvovali i folklorni ansambli iz Turske, Italije, Ukrajine, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Severne Makedonije i četiri folklorna ansambla iz Poljske. Ukupno dvanaest folklornih ansambala u trci za glavnu nagradu


-Članovi folklornog ansambla iz Prnjavora 13. avgusta su otputovali u Poljsku i već sutradan su pristigli u Zakopane gde su dočekani od organizatora, nakon čega su smešteni u kamp u kojem su odsedali tokom trajanja festivala, gde su zatim dobili i dodatne informacije o programu koji ih tamo očekuje.

Organizacija festivala i sam festival je na jednom visokom nivou, od scene, ozvučenja, rasvete, broja ljudi koji su uključeni u organizaciju, medija koji su svaki dan pratili dešavanja na festivalu, kao i profesionalnom odnosu prema našem ansamblu, je za svaku pohvalu. Mi smo se vredno spremali, ispoštovali sve propozicije takmičarskog dela festivala, a žiri je prepoznao naš trud i rad i nagradio nas. Još jedno zlato za naš ansambl u ovoj godini, pored Zlatnog opanka u Valjevu, još jedan veliki uspeh ali na međunarodnoj sceni. Ponosan sam na sve naše članove, jer smo zajednički uspeli da tokom ove teške situacije za folklorne ansamble pa i za nas, ostvarimo ovakav rezultat- istakao je v.d. direktora Mario Maksimović.

Prvi festival u Zakopane je održan 1935. godine nešto skromnijih razmera, da bi se posle Drugog svetskog rata javilo veće interesovanje za održavanje ove manifestacije. Od 1968. godine ovaj festival ima i međunarodne razmere od kada je, pa sve do danas učestvovalo više od 600 grupa iz različiti država. Pored takmičarskog karaktera, festival ima i ulogu u podsticanju druženja kako između stanovnika ovog dela Poljske, tako i grupa iz svih delova sveta.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa