20. oktobar 2011.20. okt 2011.
70 GODINA OD STRADANjA ŠABAČKIH JEVREJA

NEIZBRISIVI TRAGOVI POSTOJANjA

Dokumentarno-igrani film „Šabački Jevreji“ Stevana Marinkovića premijerno prikazan u sredu 12. oktobra na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta. Projekat u vrednosti od 335.000 dinara finansirao Grad Šabac, tehničku podršku pružili RTV Šabac , PU „Naše dete“, MZ „Donji šor“. Premijeri prisustvovala zamenica gradonačelnika Jasminka Ristivojević, članovi Gradskog veća Mile Stojinović i Slobodan Nikolić, članovi porodice Vinaver
Potresnu priču o stradanju šabačkih Jevreja i Kladovskog transporta ispričala je ekipa filma „Šabački Jevreji“ koji je premijerno prikazan prošle srede na Miholjdan. Prošlo je tačno sedamdeset godina otkako je poslednji voz smrti odveo u gasne komore Jevreje izbegle iz Evrope, ali i rođene Šapčane. Devedeset pet minuta, koliko traje film, priča o jednom narodu čija je sudbina da večito luta, za kratko vreme našla je svoj mir i spokoj u Šapcu.
Prelistavajući na hiljade stranica dokumenata u Međuopštinskom istorijskom arhivu, Biblioteci šabačkoj i Jevrejskom muzeju u Šapcu Živana Vojinović, scenarista i Stevan Marinković, reditelj, kroz šest priča (delova filma) uspeli su da od zaborava istrgnu tragove postojanja jednog vrednog naroda. U temelje ovoga grada ugrađeni su životi, ličnosti i dela onih kojih odavno nema a koji žive na stranicama knjiga i u sećanjima malog broja onih koji nikada ne zaboravljaju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa