Info

9. septembar 2021.9. sep 2021.
Obnovljeno sećanje na Noćnu krvavu bitku
SVEČANA SALA SKUPŠTINE OPŠTINE BOGATIĆ

Obnovljeno sećanje na Noćnu krvavu bitku

U sklopu obeležavanja 107.godišnjice Noćne krvave bitke na Drini u Badovincima (potes Limanska ada) u Prvom svetskom ratu, proteklog vikenda u svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić, održana je prigodna svečanost, a zaslužnim kolektivima i pojedincima uručene su blagodarnice. Među dobitnicima ovih priznanja, koja su dodeljena za doprinos čuvanju od zaborava sećanja na bitku koja je sačuvala narod Mačve od istrebljenja je i potpisnik ovih redova, kao i Tanja Dimitrić, šef dopisništva RTS iz Šapca, više pripadnika Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, istoričara, književnika i drugih stvaralaca.
Sve goste su na početku pozdravili i obrazložili razloge okupljanja, predsednik Skupštine opštine Bogatić Milan Damnjanović i njegov zamenik Matija Milovanović. Kroz posebno pripremljen program, prisutne je vodio glavni organizator svetkovine inženjer šumarstva iz Sremske Mitrovice( potomak jednog od hrabrih učesnika bitke) Zoran Đorđević.
- Ova lokalna samouprava u potpunosti podržava sve manifestacije sličnog tipa, koje su održane u ovom kraju ili su planirane, kao i sveobuhvatnu saradnju Mačvana i Topličana. Topličani su pre dosta vremena svojom hrabrošću sačuvali narod Mačve od istrebljenja koje im je pretilo od Austrougarske vojske. To treba poštovati i večno ga se sećati, konstatovao je ovom prilikom Milovanović.
Čulo se i mišljenje da o ovim hrabrim delima treba da uče i učenici u školama.
- Između ostalog i ovakvim skupovima Mačva i Toplica, bez obzira na veliku fizičku razdaljinu, treba što više da se približe i sarađuju. Noćna krvava bitka na Drini, kod Limanske ade u Badovincima je veličanstven primer hrabre borbe Topličkog gvozdenog puka za slobodu Mačve i Srbije. Zajednički smo uspeli da na pomenutoj lokaciji, kraj Drine podignemo odgovarajuće spomen obeležje. Ono treba da bude večno sećanje i poruka, pre svega mladim generacijama kako se bori za slobodu svoje države, rekao je između ostalog inženjer Zoran Đorđević.
U umetničkom delu skupa nastupila je izvorna pevačka grupa „Drina“ iz Badovinaca i seljak pesnik Bata Cvetuljski.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa