9. septembar 2021.9. sep 2021.
Osamdeset godina od borbe na Bitvi
Događaji

Osamdeset godina od borbe na Bitvi

Bogatić je jedan među prvim gradovima u Srbiji 1941. godine koji je bio izvesno vreme oslobođen od okupatora. Oslobodili su ga 7. avgusta 1941. godine borci Mačvanskog partizanskog odreda, koji je po osnivanju, kao prvo borbeno krštenje imao borbu za oslobođenje Bogatića.
Da podsetimo – Mačvanski partizanski odred osnovan je kao treći u Jugoslaviji još pre poziva partije 4. jula 1941. godine na ustanak. Sastav odreda činili su mahom radnici i seljaci a manji broj intelektualaca činio je komandni kadar, koji su vodili odred. Većina boraca nije imala nikakvo vojničko iskustvo niti poznavanje naoružanja. Ne zadugo takvo stanje iskoristio je okupator i ubrzo naneo veliki poraz odredu. U borbi u ataru Bitva u reonu kod Bogatića, Lešnička partizanska četa iz sastava Mačvanskog partizanskog odreda branila je prilaze Bogatiću. Četa brojčano nije bila velika ali su svi borci imali veliko srce i još veću želju da odbrane svoju teritoriju. Nisu uspeli, svi su izginuli na čelu sa komandantom Stankom Orelj. Neprijatelj brojčano mnogo veći, vojnički obučen i iskusan nije imao milosti ni prema kome.
Opština Bogatić godinama poklanja veliku pažnju svim značajnim istorijskim događajima sa svoje teritorije, pa tako u saradnji sa opštinskom organizacijom SUBNOR obeležava sva mesta i događaje na svojoj teritoriji, kao što su Bubanja, oslobođenje Bogatića, borba na Bitvi... U SUBNOR Bogatić kažu da sve istorijske događaje u ovom kraju obeležavaju u saradnji i materijalnoj pomoći sa opštinom. Na ovim svečanostima uvek imaju dosta gostiju iz više mesta Srbije kao dokaz prijateljske saradnje po ovim pitanjima.
Ove godine, na obeležavanju jubilarne osamdesete godišnjice borbe na Bitvi, koja je bila 3. septembra 1941. godine, zbog korona virusa ovoj svečanosti prisustvovale su samo delegacije boračkih organizacija iz Šapca, Bajine Bašte, Laćarka i Martinaca, koji su položili vence na spomen obeležju palim borcima i poklonili se njihovoj seni.
Na svečanosti gosti i domaćini govorili su i podsetili dosta sadržajno na ovaj istorijski događaj, na hrabrost i patriotizam boraca Lešničke čete.
Domaćin ove svečanosti bio je predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, koji je sve goste dočekao u zgradi opštine i posebno pozdravio na Bitvi kod spomen obeležja palim borcima.
Organizator ove svečanosti bio je opštinski odbor SUBNOR Bogatić na čelu sa predsednikom Mioljubom Josipovićem. I ovoga puta, kao i uvek do sada, celokupna svečanost bila je na najbolji način organizovana, kao dug prema palim borcima.

Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa