9. septembar 2021.9. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja,  proceduru ugradnje obavljaće  specijalistički kadar koji je prošao  posebnu obuku i spreman je da parira  kolegama iz velikih centara

Foto: Glas Podrinja, proceduru ugradnje obavljaće specijalistički kadar koji je prošao posebnu obuku i spreman je da parira kolegama iz velikih centara

I U NESTABILNIM EPIDEMIOLOŠKIM USLOVIMA BOLNICA UVODI NOVE PROCEDURE

Sve spremno za pejsmejker centar

Dobijanjem saglasnosti od strane Ministrastva zdravlja za uvođenje nove zdravstvene tehnologije i potpisivanjem ugovora o finansiranju sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, stekli su se svi uslovi za uvođenja nove usluge za potrebe pacijenata Mačvanskog okruga
Opšta bolnica Šabac u proteklom periodu je, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji i funkcionisanju u statusu kovid bolnice, uspela da ispuni sve kriterijuma za formiranje pejsmejker centra. Postojanjem takvog centara pospešuje se progres regionalne medicine i kardiološke službe u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog nivoa, čime se postiže rasterećenje tercijarnih centara i decentralizacija pejsmejker terapije u zemlji.

Polovinom 2019. godine inicirano je formiranja pejsmejeker centra u ovom delu Zapadne Srbije. Od tada su obezbeđeni prostorno - tehničkih uslovi i izvršena edukacija kadra. Potom je usledilo otvranje Pejsmejker ambulante, što predstavlja kamen temeljac u nastajanju budućeg centra interventne kardiologije u Šapcu. U Pejsmeker amubulanti u Službi za internu medicinu, za 15 meseci rada redovne kontrole uspešno je obavilo 364 pacijenata, kojima je već ugrađen uređaj za trajnu elektrostimulaciju rada srca.

Dobijanjem saglasnosti od strane Ministarstva zdravlja za uvođenje nove zdravstvene tehnologije i potpisivanjem ugovora o finansiranju sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, stekli su se svi uslovi za uvođenja nove usluge za potrebe pacijenata Mačvanskog okruga.

U Opštoj bolnici Šabac uskoro će početi da se primenjuje procedura ugrađivanja antibradikardnog pejsmejkera, odnosno trajnog veštačkog vodiča srčanog ritma, koja će se izvoditi u Službi operacionog bloka.

Primena ovog segmenta intervente kardiologije u Pejsmeker centru, našim pacijentima donosi benefit zbog blizine mesta izlečenja i brzine dostupnosti intervencije, a zdravstvenom sistemu uštede usled smanjenja lista za čekanje i transporta u veće centre


Proceduru ugradnje obavljaće specijalistički kadar koji je prošao posebnu obuku i spreman je da parira kolegama iz velikih centara. U timu su lekari i sestre iz Pejsmejker ambulante zajedno sa još sa još dve hirurške sestre i jednim rendgen tehničarom, koji su takođe edukovani za ovu vrstu intervencije.

Primena ovog segmenta intervente kardiologije u Pejsmeker centru, našim pacijentima donosi benefit zbog blizine mesta izlečenja i brzine dostupnosti intervencije, a zdravstvenom sistemu uštede usled smanjenja lista za čekanje i transporta u veće centre.
OB Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa