9. septembar 2021.9. sep 2021.
dr jelena stolić

dr jelena stolić

Mobilni telefon kao moderna dadilja

Veliki uticaj na razvoj deteta

Posledice korišćenja telefona, tableta, lap topova mogu ostaviti velike i teške posledice, često opasne i nimalo bezazlene. . Stručnjaci tvrde da se usporeni razvoj kao i neke od poteškoća u ranom razvoju mogu povezati sa preteranom i neadekvatnom upotrebom mobilnih telefona
Tehnologija je toliko uznapredovala da se više ne može zamisliti život bez nje. S obzirom da roditelji provode puno vremena koristeći mobilni telefon deca slede njihov primer. Imitirajući roditelje, često ih uzimaju sa stola, police, iz ruku.

Roditeljima se sve češće napominje da korišćenje tehnologije od strane dece svedu na minimum, jer korišćenje telefona, tableta, lap topova može ostaviti velike i teške posledice, često opasne i nimalo bezazlene.

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko društvo pedijatara objavili su da deca do druge godine ne bi smela uopšte biti izložena uticajima tehnologije, deca od treće do pete godina trebalo bi da imaju ograničen pristup tehnologiji na jedan sat dnevno, a deca i adolescenti od šest do 18 godina ne bi smeli da provode više od dva sata dnevno pred različitim ekranima. Međutim, u praksi to funkcioniše drugačije.

Iako je danas jako teško smanjiti njihovu upotrebu, roditelji moraju biti svesni opasnosti koju mobilni telefoni stvaraju kada je u pitanju dečiji razvoj kao i razvoj mozga. Stručnjaci tvrde da se usporeni razvoj kao i neke od poteškoća u ranom stadiumu mogu povezati sa preteranom i neadekvatnom upotrebom mobilnih telefona.

Više o tome rekla nam je dr Jelena Stolić dečiji neurolog, zaposlena u Opštoj Šabačkoj Bolnici.

-Razvoj deteta počinje već od začeća i rezultat je međusobnog uticaja brojnih faktora. Na neke od njih, takozvane unutrašnje, kao što su genetske predispozicije ne možemo uticati. Ali, na faktore spoljne sredine možemo. Svedoci smo veoma ubrzanog razvoja tehnologije tako da je odrastanje savremenih generacija pod velikim uticajem primene modernih sredstava komunikacije i zabave. Neosporno je da tehnološki razvoj donosi mnogo dobrog, ali, prirodno je da se plašimo negativnih uticaja. Od nas zavisi da li ćemo imati “dobrog slugu ili zlog gospodara”.

UTICAJ NA KOGNITIVNI RAZVOJ
Kada je u pitanju uticaj mobilnih telefona na razvoj kognitivnih sposobnosti kod deteta širok je spektar negativnih stvari koje se dešavaju. Motorni razvoj ostvaruje se kroz pokret, stimulaciju motorike dok složeni razvoj govora zahteva interakciju sa okolinom. Kako bi dete imalo adekvatan razvoj neophodno mu je stimulativno i aktivno okruženje a pasivno korišćenje mobilnog telefona negativno utiče na njega.

- Prepoznat i primenjen kao moderna dadilja mobilni telefon može imati negativni uticaj na motorni razvoj, razvoj govora, emocija, psihe i socijalnih veština deteta. Ukoliko je dete samo pasivni posmatrač i korisnik savremenih tehnologija to može uticati na kognitivni razvoj. Potrebna je kvalitetna stimulacija i podsticanje intelektualne radoznalosti da bi se u punoj meri ostvarili prirodni potencijali. Na sreću postoje i dobro osmišljeni didaktički elektronski programi kojima se stimuliše apstraktno razmišljanje, podstiče rešavanje problema. No i tada se upotreba mobilnog telefona i elektonskih uređaja ne preporučuje do uzrasta 1,5 godine a vremenski ograničeno do sat vremena dnevno do pete godine života.

DEPRESIJA I AGRESIJA
Roditelji često deci daju telefon kako bi ih umirili ili im time odvukli pažnju. Međutim, iako korisno u tom trenutku, to nanosi veliku štetu jer time direktno utiču na samoregulaciju deteta. Dajući im ono što žele da bi izbegli njihovo nervozno ponašanje, deca ne uče kako da kontrolišu svoje emocije i to ostavlja posledice na razvoj njihovog karaktera.

- Kroz svoje i reakcije okoline dete stvara realnu sliku sveta. Preterano korišćenje i izlaganje neadekvatnim elektonskim sadržajima može uticati na pojavu otuđenosti, depresije, nezadovoljstva, loše i pogrešne predstave o sopstvenoj ličnosti, hiperaktivnosti, nedostatka pažnje, pogrešne procene realnosti, pa i do pojave autoagresije i agresivnosti prema okolini.

POREMEĆAJ SPAVANjA
Za razvoj deteta jako je bitan kvalitetan i dovoljno dug noćni odmor. Međutim i pored toga, mnoga deca se „uspavljuju“ gledajući televiziju ili mobilni telefon.

-Od ranog uzrasta je neophodno uspostaviti zdravu rutinu spontanog i samostalnog uspavljivanja. Svaka stimulacija centralnog nervnog sistema pred spavanje može da poremeti kvalitet spavanja i naruši prirodni ritam i dužinu faza spavanja. Posledice su teško uspavljivanje, često buđenje, inverzija spavanja, dnevna pospanost, hiperaktivnost.

RAZVOJ GOVORA
Često su sadržaji koje deca gledaju na stranom jeziku što itekako može da utiče na razvoj govora u prvim godinama života.

- Razvoj govora je složen i dugotrajan proces, zahteva stvaranje sinapsi i neuralnih mreža koje povezuju različite delove mozga. Dete jezik uči i kroz emotivni i socijani kontekst i interakciju sa okruženjem. Neadekvatno i prerano izlaganje stranom jeziku može dovesti do usporenog razvoja govora, lošije artikulacije, manjeg fonda reči.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa