9. septembar 2021.9. sep 2021.
Broj zaraženih u porastu
SEDMIČNI IZVEŠTAJ NAČELNIKA MUO

Broj zaraženih u porastu

Od petka 03. septembra do ponedeljka 06. septembra kontrolisano je 739 objekata, a u nadzoru je učestvovalo 54 inspektora. Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori nisu utvrdili nepravilnosti
Prema podacima Kriznog štaba na području Republike Srbije svakodnevno se povećava broj zaraženih, hospitalizovanih i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante. Povećanje novoobolelih prisutno je i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, pa se epidemiološka situacija pogoršava, a najveći broj obolelih je u populaciji od 20 do 49 godina.

Da bi sprečili dalji rast broja obolelih moraju se svakodnevno sprovoditi nadzori i promocija vakcinacije kako bi što pre došli do kolektivnog imuniteta.

Radna grupa za suzbijanje virusa Kovid 19 uputila je hitan dopis Upravnim okruzima da se dostavi spisak manifestacija na teritoriji Upravnog okruga sa uslovima pod kojima se manifestacija može održati, radi održavanja visokog nivoa zaštite od širenja Kovid 19.

Postupajući po dobijenom nalogu Mačvanski upravni okrug je obavestio Radnu grupu da je održana jedna manifestacija u gradu Šapcu dana 31. avgusta 2021. godine. Reč je o koncertu Aleksandre Radović.
S tim u vezi Gradska uprava Šabac dostavila je izveštaj da je na pomenutoj manifestaciji bio angažovan jedan komunalni inspektor koji je obavio 3 nadzora.

Tokom sprovedenih nadzora nisu doneta rešenja o otklanjanju nedostataka, nije izdat ni jedan prekršajni nalog i nije podneta ni jedna prekršajna prijava.

Redovni nadzori u primeni epidemioloških mera nastavljeni su svakodnevno, po utvrđenoj dinamici.
Od momenta ublažavanja mera uočen je smanjen broj nadzora, a u najvećem broju nisu izricane mere. Na terenu je evidentno da se mere ne poštuju i da je prisutno njihovo drastično kršenje, što predstavlja nerealnu sliku u odnosu na utvrđeno stanje i preduzete mere.

U skladu sa gore navedenim, shodno obavezama i odgovornosti Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid19 prema Kriznom štabu i Vladi Republike Srbije, kao i zbog bezbednosti i sigurnosti građana, a prepoznavši nadolazeću neposrednu opasnost za zdravlje građana zbog pojave novog Delta soja Korona virusa, naloženo je da se i nadalje mobilišu svi raspoloživi kapaciteti angažovanih inspekcijskih službi prepoznavanjem delatnosti koja nosi rizik u ovom trenutku sa fokusom na kontrolu broja korisnika i uslova za obezbeđivanje propisane distance u objektu shodno odredbama Uredbe Vlade i Naredbe ministra zdravlja.

Potrebno je kontrolisati i ostale propisane mere.

Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora, na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga,a u kontrole su, na osnovu dopisa Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid 19, od 12. jula 2021. godine, uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.

Od petka 03. septembra do ponedeljka 06. septembra kontrolisano je 739 objekata, a u nadzoru je učestvovalo 54 inspektora. Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori nisu utvrdili nepravilnosti.

Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.

Pored poštovanja propisanih epidemijskih mera, značajnu ulogu u suzbijanju širenja virusa Kovid 19 igra proces vakcinacije građana. Na području Republike Srbije raste broj novozaraženih, sve je više ljudi na bolničkom lečenju i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante. Zdravstvena struka upozorava na četvrti talas, a na udaru su nevakcinisana lica. Zato je neophodno ubrzanje procesa vakcinacije, posebno populacije mlađe starosne dobi.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa