9. septembar 2021.9. sep 2021.
Dan šahovske knjige
Donacija Šahovskom savezu
Mačvanskog okruga

Dan šahovske knjige

Naslovi iz stručne i popularne literature. Prikupljane decenijama. Život odveo van šaha. Doprinos razvoju i afirmaciji veštine
Braća Žuržinović, Miroljub i Miloš poklonili su Šahovskom savezu Mačvanskog okruga kolekciju šahovskih knjiga i časopisa. Reč je o donaciji koja obuhvata više od pedeset naslova, iz stručne i popularne literature prikupljane u periodu dok su braća bili aktivni šahisti. Donacija je uručena u prostorijama Sportskog saveza Šapca predsedniku Šahovskog saveza Trajku Davidovskom.

-Brat i ja smo se dugo bavili šahom, on je bio duže u ovome i kvalitetniji od mene. Životni put nas je vodio u drugom pravcu i više se ne bavimo ovom sjajnom aktivnošću, no kako smo pasionirano prikupljali literaturu koristeći je za unašređenje svog znanja, odlučili smo da Savezu poklonimo sve prikupljeno i nadamo se doprinesemo razvoju šaha u Šapcu i Mačvi - rekao je Miloš Žuržinović, jedan od donatora.

Ove knjige, stručna literatura i časopisi koje su donirali naši prijatelji doprinos su za naš sport i planiramo da realizujemo različite škole šaha u osnovnim školama, u prostorijama šahovskog kluba, sve u cilju popularizacije drevne veštine među mladima


Obaveza Saveza je da unapređuje kvalitet svojih članova i svih šahovskih entuzijasta, ali i da popularizuje šah među mladima, u čemu donacija može pomoći.

-Ovakav događaj bih nazvao Dan šahovske knjige u Šapcu. Ideje u šahu su neprolazne, samo se na drugačiji način pristupa njima. Ove knjige, stručna literatura i časopisi koje su donirali naši prijatelji doprinos su za naš sport i planiramo da realizujemo različite škole šaha u osnovnim školama, u prostorijama šahovskog kluba, sve u cilju popularizacije drevne veštine među mladima - navodi predsednik Šahovskog saveza Trajko Davidovski dodajući da je zagovornik ideje o ranom upoznavanju dece sa magijom na 64 polja.



-Šah kod najmlađih doprinosi razoju kombinatorike, ali je izuzetno važan u procesu socijalizacije. Od prvog časa ih učimo da kada izgube meč uz osmeh čestitaju rivalu. Šahovski potezi postiču analizu nekoliko koraka u napred, razvijaju logičko mišljenje. Zagovornik sam ideje da se i u vrtiće uključi šah, naravno primeren uzrastu, gde bi mališani učili nazive figura, njihovo kretanje, a potom u školi dalje razvijali veštinu.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa