9. septembar 2021.9. sep 2021.
NEVIDLjIVI HRAM SRCA
SVEČANOST U DUHOVNO-KULTURNOM CENTRU U KASARSKIM LIVADAMA POVODOM IMENDANA VLADIKE LAVRENTIJA

NEVIDLjIVI HRAM SRCA

Neka hram na Vračaru bude cvet korena koji je Sveti Sava zakopao pre osam vekova pod Atosom, u Hilandaru. Korena čije grane dopiru do svih pet kontinenata, a kruna mu u naše dane izbija na Vračaru. Neka nevidljivi hram iz našeg srca iziđe na videlo i neka ide uvis, u nebesa duha i tvoraštva, onoliko koliko ima žila... Neka hram Svetoga Save na Vračaru bude spomen na prošlost, a znamen za budućnost
Na dan svetog mučenika arhiđakona Lavrentija, 32. avgusta, u Duhovno-kulturnom centru Eparhije Šabačke, u hramu Svetog Save, zadužbini vladike Lavrentija, priređena je svečanost kojom je obeležen imendan najstarijeg arhijereja naše crkve.

Episkop Lavrentije napunio je 63 godine u monaškoj rizi 12. avgusta, a nakon četiri dana pune 54 godine arhijerejske službe, što je, u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, najduži arhijerejski staž jednog episkopa. Njegova zadužbina, prvi je hram u Šabačkoj eparhiji posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i Prosvetitelju, svetitelju na čiji je dan rođen, 27. januara 1935. godine.
Nakon svečane arhijerejske liturgije i rezanja slavskog kolača, održana je promocija novog izdanja knjige “Služba Svetom Savi” koja se pojavila posle 33 godine u izdanju “Glasa Crkve”. Gost večeri bio je autor, pesnik Matija Bećković koji je evocirao uspomene na prvo izdanje (1988) i početak gradnje Hrama Svetoga Save na Vračaru. Knjiga je tada štampana u od 20.000 primeraka, a ceo tiraž poklonjen je kao prilog za izgradnju hrama. Pesnik se odrekao svog dela prihoda “za pokoj duše majke Zorke i oca Vuka”, a “Glas Crkve” svoj deo je priložio u ime svih onih “koji iz ma kojih razloga ne učestvuju u njegovoj izgradnji”.



Akademik Bećković je, povodom novog izdanja knjige posle 33 godine, uputio zavetnu poruku.

- Neka hram na Vračaru bude cvet korena koji je Sveti Sava zakopao pre osam vekova pod Atosom, u Hilandaru. Korena čije grane dopiru do svih pet kontinenata, a kruna mu u naše dane izbija na Vračaru. Neka nevidljivi hram iz našeg srca iziđe na videlo i neka ide uvis, u nebesa duha i tvoraštva, onoliko koliko ima žila... Neka hram Svetoga Save na Vračaru bude spomen na prošlost, a znamen za budućnost... Budimo dostojni Svetosavskog hrama. Onaj koji je sastavljao planine, neka sastavi i nas, koji mu se obraćamo molitvom: “Požuri se Savo Sveti, i pakosti izbavi nas, jer jadi veliki i ratni, rabe tvoje drže, telesni i duševni”.

Urednik “Glasa Crkve”, protođakon Ljubomir Ranković koji je priredio prvo i drugo izdanje znamenite knjige najvećeg živog srpskog pesnika, obrazložio je motive ponovnog štmpanja „Službe Svetom Savi“.

- Ova knjiga Matije Bećkovića štampa se posle 33 godine, Hristovog zemnoga veka, u blagoslovenim danima završetka izgradnje Hrama na Vračaru. U Božjem Hramu nastavlja se služba Svetome Savi do skončanija sveta i veka, sve do drugog prišestvija Hristova.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa