20. oktobar 2011.20. okt 2011.

NEOPHODNE PROMENE

Sada da pobedite na izborima, imajući u vidu da je DSS već bio u vlasti i ima neko iskustvo vladanja, šta bi prvo uradio kada bi formirao vladu?
- Lepo pitanje, ali prvo precizirati: Kako da pobedimo na izborima? Ja bih vam rado odgovorio kada bi znao da pobeđujemo sa apsolutnom većinom i da bi vlada bila samo DSS-ovska što bi bilo idealno, ne toliko za DSS, jer bi preuzeo veliku odgovornost, koliko za Srbiju. U svakom drugoj opciji vraćamo se na boljku današnjeg srpskog izbornog sistema, a to je pravljenje koalicija, samim tim otupljivanjem sopstvene političke vizije i ideje i jer prosto morate neke stvari da gurnute pod tepih, drugi isto, svako pravi u koaliciji neki kompromis i dolazi do nečega što je mnogo manje jasna politika. U zavisnosti od načina na koji bi pobedili morali bi i drugačije da se ponašamo. Ono što je svakako jasno da ako uđemo u vlast te po tom osnovu dobijemo veliki uticaj u vladi, prvo bi preokrenuli osnovnu postavku naše spoljne politike. Naime, umesto što bi smo branili državu Srbiju do granice koja ne remeti naše evropske integracije, mi bismo to obrnuli i išli bismo evropskim putem, samo onoliko koliko to ne remeti odbranu najviših nacionalnih interesa Srbije, a to je odbrana teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije. To je skoro koprenikanski obrt danas u Srbiji i njega je potrebno načiniti što pre to bolje.
Druga stvar, ekonomiju. Odmah bi preduzeli čitav niz mere, od kojih bi neke donele boljitak odmah, kao npr. osnivanje razvojnog fonda i razvojne banke, znači mere koja je već ova vlada pokrenula, ali sa vrlo malim budžetom. Kreditiranje privrede preko ovih institucija pod znatno povoljnijim uslovima nego što to čine strane banke, kao i podržavanje izvozno orijentisane proizvodnje, bile bi mere koje bi znatno olakšale materijalni položaj privrede, koja je pod ovom vladom doživela pravi kolaps.
Zatim, pored ovih konkretnih i brzih mera, investirali bi u prioritetne grane privrede, građevina, energetika i poljoprivreda i samim tim stvorili zamajac za jednu prosperitetnu privredu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa