9. septembar 2021.9. sep 2021.
Humanitarna  Biciklijada
BICIKLOM KROZ MAČVU

Humanitarna Biciklijada

Ovogodišnja, sedma po redu, tradicionalna manifestacija Biciklijada kroz Mačvu 2021. godine, počela je, kao i obično od platoa Osnovne škole „Mika Mitrović“ u Bogatiću, gde se okupilo oko 200 biciklista. Došli su iz raznih krajeva Srbije, a sa zajedničkom željom da pre svega afirmišu bicikl.

Ovogodišnja maršuta bila je duga 35 kilometara. Biciklisti su prošli kroz Glogovac, a cilj je bio u dvorištu Osnovne škole u Badovincima, gde su održana takmičenja u najsporijoj, potom najbržoj i najspretnijoj vožnji bicikla između čunjeva.

-Osnovni cilj je promocija zdravih stilova života. Želimo duže biciklističke staze kroz Mačvu u cilju zdravlja građana, davanja prednosti biciklu i većoj zaštiti prirodne okoline, kaže Aleksandar Firaunović iz Ekološko edukativnog centra Mačva.

Biciklijada je imala i humanitarni karakter. Učestvovali su i članovi humanitarne fondacije „Prvi korak“ iz Novog Sada. Prikupljana su srestva za nabavku specijalne mašine za lečenje građana.

-Učestvujemo prvi put. Veoma smo počastvovani. Uslovi su gotovo idealni. Razonoda i druženje na zavidnom nivou, kao i vreme.

Ovo je ujedno i humanitarna manifestacija, jae se trudimo da prikupimo što više novca za nabavku specijalne mašine za lečenje u našoj zemlji, građana kojima je to neophodno, kaže Bojan Kačavenda, upravitelj fondacije.

Defile biciklista ovoga puta uveličali su kao koorganizatori i članovi neformalne grupe „Hajduci“ iz Crne Bare.

-Sprovodimo projekat „Eko je okej“ u okviru većeg, koji se zove „Zeleni inkubator“, mladih istraživača Srbije, inženjera zaštite životne sredine i otvorene beogradske škole, a sve uz finansijsku pomoć Evropske Unije. Cilj nam je unapređenje shvatanja o značaju životne sredine i ekološke svesti građana. Prvo smo mapurali divlje deponije smeća, potom čistili iste. Treće je naše učešće u „Biciklijadi“ i na kraju izložba na kojoj će mo prezentirati rezultate projekta, kaže mladi učesnik „Biciklijade“ Mića Mišljenović.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa