20. oktobar 2011.20. okt 2011.
ZA „GLAS PODRINjA“: ZORAN KARAJIĆ, DIREKTOR ŠABAČKOG POZORIŠTA

KONjA ZA TRKU IMAMO

Dve premijere, nedavno završena „Revija pozorišnih predstava“, učešće na „Joakim interfestu“ u Kragujevcu i nagrada publike za predstavu „Jovča“ reditelja Juga Radivojevića koji je osvojio i nagradu za najbolju režiju, budžet od samo 5.000.000 dinara, dosadašnji je bilans na početku sezone Šabačkog pozorišta
Ovo će biti jedna veoma ambiciozna sezona Šabačkog pozorišta iako su krizna vremena. Mislim da baš u takvim situacijama treba iz sve snage zapeti, izdržati i ponuditi gledaocima naš maksimum, ono što najbolje umemo ““ rekao je Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta.
Kada su pozorišta u pitanju situacija nije baš najbolja. Gledalaca je sve manje, pa se pribegava smanjenu broja predstava.
-U pozorištima u Srbiji nije dobra situacija. Sve je manje gledalaca pa i u Beogradu. I tamo se predstave otkazuju. U unutrašnjosti važi politika da zbog manjeg broja gledalaca treba smanjiti i broj predstava. Ja sam protiv takve politike. Smatram da ako mi nismo na usluzi gledaocima stalno onda će polako da nas skrajnu. Mi smo pozorište koje najviše igra po Srbiji posle Beograda. Jedino smo pozorište koje ima četiri do pet igrajućih dana u nedelji. To ćemo i zadržati. Čak i po cenu da na pojedinačnim predstavama bude manje gledalaca. Važan je kontinuitet igranja kako bi građani znali da u njihovom gradu pozorište radi svako veče i da kad god požele mogu da ga posete.
Uspešan početak pozorišne sezone doneo je i prve nagrade.
- Sezonu smo počeli veoma uspešno sa „Jovčom“ i „Pusti me da sanjam“. „Jovča“ je na internacionalnom festivalu „Joakim interfest“ po oceni publike proglašen za najbolju predstavu sa prosečnom ocenom 9,9. Tu smo dobili i pozive za nove međunarodne festivale u Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji. Očekujemo još poziva.
Šabačko pozorište dokazalo je da igra u veoma jakoj konkurenciji.
- Siguran sam da mi konja za trku imamo, da možemo izaći na megdan i u zemlji i u inostranstvu, u pozorištima koja spadaju u vrhunska. Na „Joakim interfestu“ bilo je i pozorište iz Sofije „Ivan Vazov“ koje se u Bugarskoj tretira kao Jugoslovensko dramsko pozorište kod nas. Znači, mi igramo u toj konkurenciji.
„Joakim interfest“ u Kragujevcu pokazao je, kada je žiri u pitanju, da su neki novi evropski trendovi u prvom planu, odlučivši se za predstavu „Crveno“ u produkciji evropske pozorišne mreže Neta.
- Posle našeg izvođenja važili smo za glavnog favorita. Kasnije su, što se žirija tiče, presudili neki drugi elementi. Naše aspiracije nisu bile da negujemo neke nove evropske trendove nego da napravimo jednu ozbiljnu i stvarno dobru predstavu. I napravili smo predstavu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pobornik sam novih tendencija ali onih koje ćemo razumeti

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa