16. septembar 2021.16. sep 2021.
M.F.

M.F.

SABOR U HRAMU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG U KASARSKIM LIVADAMA

U susret čudu Svetog arhangela Mihaila

U noći između 18. i 19. septembra, prvi vojskovođa od devet nebeskih sila bestelesnih, Sveti arhangel Mihilo, ima blagoslov od Gospoda da spasava duše koje su privremeno na mestu mučenja
Ove godine navršava se dvadeset godina od kada je sagrađen hram Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim livadama. Od tada su reke hodočasnika posetile ovu svetinju, a nemali broj njih dolazi redovno i ne propušta sabore.
U nedelju, 19. septembra, na dan kada se praznuje spomen na čudo svetog arhangela Mihaila u Honi, Uprava hrama sa sveštenstvom organizuje jesenji sabor.

19. SEPTEMBAR
09.00 Sveta liturgija, rezanje kolača, parastosi. (Poneti pšenicu, vino, pogaču, med i spisak imena za pokojne).
11.30 – Posluženje i prigodan program
18.00 Akatist Sv. Arhangelu Mihilu


- Tog dana, zapravo, u noći između 18. i 19. septembra, prvi vojskovođa od devet nebeskih sila bestelesnih ima blagoslov od Gospoda da lađama anđelskim uplovi u ognjeno jezero i svojim krilima izvodi grešne duše iz pakla u raj. To su one duše koje su zbog svojih grehova i poroka privremeno na mestu mučenja. Grehopad se desio prvo u duhovnom svetu, kada je jedna trećina anđela sa svojim predvodnikom pohulila na Boga, a kasnije je došao na ljudski rod. Arhangel Mihailo, najveći među arhangelima, stao je pred anđele koji nisu otpali od Boga u odbranu istine i Gospod ga je nagradio za žrtvu – On je taj koji predstoji na rajskim vratima. Rajsko naselje je mesto gde pravedne duše odlaze posle privremenog suda, četrdeseti dan po upokojenju, a kada bude sveopšti Vaskrs, Gospod će ustrojiti Carstvo Nebesko. Do tada, možemo i trebalo bi da se molimo za spas duša naših srodnika i prijatelja, poručuje prota Ivan Jančić.



Očekuje se dolazak hodočasnika iz raznih krajeva zemlje i regiona – Beograda, Obrenovca, Zemuna, Kragujevca, Banja Luke, Lajkovca, Valjeva... Predviđeno je da sabor traje dva dana i to intenzivno, uz jake molitve za rođake, prijatelje i pretke koji su promenili svet.
- Prema rečima starca Joila, potrebno je izdati najmanje tri parastosa poznatim i nepoznatim precima. Ukoliko postoje nasledni gresi, mi, njihovi potomci, molimo Gospoda da ih razreši, a nas da blagoslovi napretkom i svakim dobrim darom, dodaje prota Jančić.
Neće biti izostavljene ni molitve za zdravlje. U subotu, 18. septembra, biće služena sveta tajna jeleosvećenja, jedna od sedam svetih tajni, koja se, inače, redovno vrši u ovom hramu svake prve nedelje u mesecu.

18. SEPTEMBAR
18.00: Večernja služba i Sveta tajna jeleosvećenja. (Poneti brašno, zejtin i spisak imena za zdravlje.)
20.00: Posluženje i duhovni razgovori.
23.00: Molitva i akatist za upokojene. (Poneti spiskove imena za pokojne.)


- U Svetoj tajni jeleosvećenja, koja je drugo krštenje, opraštaju se neispoveđeni i nepokajani, čak i zaboravljeni gresi. Formula koju ponavljamo sedam puta, posle čitanja jevanđelja, a pre pomazivanja – „Na isceljenje duše i tela“ znači da duša prevashodi, jer, kad se ona umiri, telesne tegobe nestaju. Čitaju se jake molitve koje daruju velike blagodatne darove prisutnima. Posle ove tajne, vernici nose osvećeno brašno i ulje od kojih mese hleb koji uzimaju narednih 40 dana. Takođe, uljem se u znak krsta pomazuju na bolnim mestima i, živeći po veri i pokajanju, očekuju Božju pomoć. Bilo je slučajeva isceljenja od raznih bolesti, i onih najtežih, fizičkih, duševnih i duhovnih, kaže prota Jančić.
U nedelju, posle svete liturgije uslediće rezanje kolača, s obzirom ima vernika koji su izabrali da slave ovaj dan.
- Neka Sv. Arhangel Mihilo, sa nebeskim silama, moli Boga za nas. Svi su dobrodošli, poručuju iz Uprave hrama i kumovi sa sveštenstvom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa